Slovenija
88 ogledov

Struge: narasla voda še vztraja

Žurnal24 main
V delu občine Dobrepolje še vedno vztraja narasla voda. Da se ni zgodila povodenj iz leta 1933, ko je bila voda še en meter višje kot doslej, pa se gre zahvaliti zadrževalniku vode v Dolenji vasi.

Župan Dobrepolja Janez Pavlin je za zurnal24.si dejal, da je voda na severnem delu občine že odtekla in že poteka sanacija (tako na objektih kot na infrastrukturi), na južnem delu, natančneje v kraju Struge pa še vedno vztraja narasla voda.

"Po podatkih izpred 20 minut je voda precej upadla, seveda pa bo še vedno potekala oskrba ujetih s čolni," pravi Pavlin in dodaja, da so v stalnih stikih z Upravo RS za zaščito in reševanje. "Včeraj sem napisal ves seznam, tudi zaprosil za vojsko, z Javnokomunalnim podjetjem Grosuplje smo se zmenili za odvoz kosovnih odpadkov, čiščenje greznic."

Aktualno stanje po poplavah in vladni pomoči prizadetim prebivalcem si preberite v tej povezavi.

Tamkajšnji prebivalci sicer že lahko škodo zaradi poplav sporočijo na telefonsko številko 01/786 70 10. "Pomoč prihaja, bomo pa videli, kaj bo zdaj naredila država. Upamo, da bomo dobili košček pogače," pravi župan.

"Če ne bi bilo zadrževalnika, bi se lahko ponovilo leto 1933"
Ta kraj so sicer poplave že prizadele. Starejši prebivalci se spominjajo poplav iz leta 1973 in 1933. Leta 1933 je voda tako narasla, da je po besedah Pavlina prišla do oltarja cerkve oziroma je bila še za meter višja kot v teh dneh.

Da tokrat voda ni še bolj narasla, gre zahvala tudi zadrževalniku v Dolenji vasi v občini Ribnica. "Če tega zadrževalnika ne bi bilo, bi se verjetno ponovilo leto 1933 ali še huje," pravi župan in dodaja, da so ena redkih občin, ki imajo narejeno poplavno študijo območja, na podlagi katere bodo lahko tudi določali mesta, kjer se hiše ne bodo smele graditi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.