Slovenija
18 ogledov

Štrukelj dal Virantu košarico

učitelj šola Shutterstock
Šolniki zavrnili vladni predlog sporazuma in predlagali svojega. Štrukelj: Ni resno ponujati, da se bomo odrekli zahtevam, zaradi katerih je stavkalo 37 tisoč ljudi.

Glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je zavrnil vladni predlog sporazuma o razrešitvi stavkovnih zahtev.

Spomnil na 37 tisoč stavkajočih

"Glavni odbor je absolutno vztrajal pri tem, da je treba stavkovne zahteve, ki so bile naslovljene na vlado januarja in zaradi katerih je bila izvedena stavka, tudi uresničiti," je povedal predsednik sindikata Branimir Štrukelj. Kot je pojasnil, ni resno ponujati sporazuma, ki od zaposlenih v javnem sektorju pričakuje, da se bodo odrekli stavkovnim zahtevam, zaradi katerih je v šolstvu stavkalo 37.000 ljudi.

Njihov predlog

Vladi v razpravo bodo namesto slednjega ponudili svoj stavkovni sporazum, o čigar vsebini pa pred usklajevanjem z drugimi sindikati ni želel govoriti.

Vlada izhaja iz proračuna

Pri pogovorih vlade s sindikati, ki jih vodi minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, vlada izhaja iz mase za plače, določene v proračunu za letošnje leto. Sindikati temu izhodišču nasprotujejo. Ocenjujejo, da je predvideno zmanjšanje obsega sredstev za plače in druge stroške dela za dodatnih 158 milijonov evrov v letu 2013 previsoko.

Komentarjev 7
  • dragec 09:55 11.april 2013.

    ma, jaz bi mu dal nogo

  • mia 06:45 11.april 2013.

    vlada, vsaj naša, ne potrebuje šol, saj izobrazbo kar kupi.

  • mph 23:46 10.april 2013.

    S tvojo logiko potrebnega/nepotrebnega bi še vedno živeli po votlinah. Morda bi kar ukinili tudi zdravstvo in raje odprli par pogrebnih firm, šol pa itak nihče ne potrebuje, samo farji in vladarji. Smo že bili tam.