Slovenija
6968 ogledov

Štrukelj: Janša ni podal konkretnih pojasnil

Janez Janša Anže Petkovšek Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači na pogovor sprejel predsednika SDS in kandidata za mandatarja Janeza Janšo.
Priprava drugega protikoronskega svežnja.

Premier Janez Janša in predstavniki sindikalnih central, članic ESS, so se danes na Brdu pri Kranju pogovarjali o pripravi drugega protikoronskega svežnja. Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je po sestanku povedal, da jim je Janša predstavil potek priprave t.i. megazakona za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, ki ga je DZ sprejel minuli teden, in postopek oblikovanja drugega zakonskega predloga interventnih ukrepov države.

Sindikalisti so medtem predsedniku vlade po njegovih besedah predstavili svoja stališča do prvega svežnja oziroma pripombe, povezane s predlogi dopolnil, s katerimi niso uspeli, ter izrazili pričakovanje, da bodo vključeni v pripravo ukrepov za drugi paket. Kot kaže, jih je vlada delno uslišala, saj bodo sodelovali v skupini za pripravo ukrepov s področja trga dela, ki jo vodi minister za delo Janez Cigler Kralj in je zasedanje začela ob 18.30 uri.

ESS še ne bo zaživel

Do zaključka priprave ukrepov drugega protikoronskega svežnja pa ESS še ne bo deloval, kar Počivavšek obžaluje, "ker bi bilo seveda dobrodošlo, da so na tovrstnih sestankih prisotni tako predstavniki delodajalcev kot sindikatov in seveda vlade".

Da niso dobili nobenih zagotovil o socialnem dialogu in delovanju ESS, pa je za STA po srečanju povedal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj. Kot je pojasnil, Janša tudi ni podal konkretnih pojasnil, zakaj so bili vsi predlogi sindikatov, vezani na prvi protikoronski sveženj, zavrnjeni.

V KSJS jih sicer v tem smislu skrbi predvsem problem javnih uslužbencev. Med drugim "kategorično" zavračajo določbo, "da o dodatku za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije enostransko odloča predstojnik oziroma delodajalec", saj se bojijo "masovne nepravičnosti, privilegiranega vrednotenja posameznih skupin in enostranskega dodeljevanja dodatka".

Koronavirus COVID-19 V SLO Zdravje Virus se je razširil v štiri nove občine, v tej največji porast

Kdo bo nosil stroške?

Štrukelj je danes premierja povprašal tudi o tem, kdo bo nosil stroške intervencije države. Kot je dejal, predsednik vlade upa na izdajo skupnih evrskih oz. koronskih obveznic, če teh ne bo, pa da naj bi bila slovenska slika precej pesimistična.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • mirror 09:09 07.april 2020.

    "Štrukelj: Janša ni podal konkretnih pojasnil" Vlada ne bo polagala Štruklju računov. Če to misli, se zelo moti. Vlada je samostojna pri odločitvah in ne potrebuje mnenja napihnjenih sindikalistov.

  • Avatar Parkmerella
    Parkmerella 01:13 07.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • Tupamaros 23:53 06.april 2020.

    Haha.Janša ni podal konkretnih pojasnil blekne Štrukelj, Zakaj so bili vsi predlogi sindikatov, vezani na prvi protikoronski sveženj, zavrnjeni. Normalno saj sindikati nimajo pri reševanju korona krize tudi nobene odgovornosti. Vso odgovornost ima le vlada. Konkretno Janša. Na koncu bo ...prikaži več za vse dobro in slabo kriv le on. Večni Črni Peter. Takšna je po svoji naravi slovenska partijska tovarišija.