Slovenija
16 ogledov

Štrukelj znova rožlja s stavko

stavka javnih uslužbencev Boštjan Tacol
V Svizu jezni na ministrstvo in pesimistični glede začetka pogajanj o socialnem sporazumu.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je izrazil nezadovoljstvo s pristojnim ministrstvom, ki je po njegovih besedah uvajanje zvišanja standardov in normativov v šolah in vrtcih napovedalo že za to jesen.

Po mnenju Štruklja tak odnos ministrstva – o povečanju normativov naj bi obveščali ravnatelje in občine – ne obeta konstruktivnega začetka usklajevanja o socialnem sporazumu med letoma 2012 in 2016, ki naj bi se začelo ta petek in v okviru katerega bi se morali po dogovoru vlade in sindikatov usklajevati o normativih in standardih v vrtcih in šolstvu.

"To je bilo iz ukrepov izvzeto, potem ko smo pristali na zniževanje plač pod izključnim pogojem, da država ne bo šla v poslabšanje javnega šolstva," poudarja Štrukelj.

Je imela vlada figo v žepu?

Glavni tajnik Sviza proti temu ostro protestira in opozarja, da zaposleni v vzgoji in izobraževanju niso pristali na zniževanje plač zato, da bi "imela vlada fige v žepu in preko ovinka jeseni uveljavila tisto, kar je za večino državljanov nesprejemljivo". Nasprotno stran želi Štrukelj prepričati, da šolstvo ni strošek, pač pa investicija.

Kakovost javnega šolstva pa so pripravljeni pri Svizu braniti tudi s stavko in ob tem navajal primer Španije, kjer so v torek izvedli največjo splošno stavko v šolstvu in izobraževanju zaradi ukrepov, ki so popolnoma identični slovenskim, je povedal.

Ministrstvo: Sindikat je seznanjen

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pa trdi, da gre za predloge, s katerimi so sindikati dobro seznanjeni.

Komentarjev 1
  • francek 17:25 23.maj 2012.

    ŽE SPET ROPOTA IN JE ŽE MALO DOLGOČASEN