Slovenija
326 ogledov

Štrukljevi bodo pisali v tujino

slovenija 06.07.2010 Branimir Strukelj, Seja glavnega odbora SVIZ, Glavni tajnik Boštjan Tacol
Sindikat šolnikov bo v prihodnjih dneh evropske institucije in tuje medije seznanili z "destruktivno politiko slovenske vlade".

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), v katerega je včlanjenih 40.000 zaposlenih v izobraževanju, kulturi in raziskovalni dejavnosti, bo v prihodnjih dneh Izobraževalno internacionalo, evropske inštitucije in tuje medije seznanil z "destruktivno politiko slovenske vlade", so danes sporočili iz Sviza.

Kot so zapisali, bodo Izobraževalno internacionalo (Education International), ki je z več kot 30 milijoni članov in članic najštevilčnejše sektorsko združenje na svetu, "ustrezne" evropske inštitucije in tuje medije seznanili "z destruktivno politiko slovenske desne neoliberalne avtokratske vlade na področju izobraževanja, znanosti in kulture".

Napovedujejo stavke in demonstracije

"Vlada Janeza Janše se je očitno odločila uničiti javno izobraževanje in naša dolžnost je, da ji to preprečimo," navajajo v Svizu. Izpostavljajo, da ne bodo dopustili dodatnega obremenjevanja vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic v vrtcih, da ne bodo dopustili, da se učiteljem in učiteljicam v osnovnih, glasbenih in srednjih šolah učna obveza poveča za štiri pedagoške ure na teden in da se "drastično poveča" normativ drugim zaposlenim v šolah.

Prav tako ne bodo dopustili, kot pravijo, "vladnega uničevanja javnih univerz na račun zasebnega visokega šolstva". V Svizu napovedujejo, da bodo "uničujočim posegom vlade nasprotovali s stavkami, demonstracijami in tudi z obveščanjem mednarodnih organizacij, evropskih inštitucij in medijev". Ob tem dodajajo, da bo tudi Sviz, enako kot Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS), Društvo slovenskih pisateljev, Odbor za pravično in solidarno družbo in gibanje TRS o destruktivnem ravnanju avtokratske slovenske vlade sistematično obveščal tuje medije, evropske inštitucije in nevladne organizacije.

Soavtorji besedila

"Ker gre za nedopusten pritisk predsednika vlade na svobodo govora, ki se ga ne bi sramovali niti vodje avtoritarnih režimov, se v Svizu v znak solidarnosti razglašamo za soavtorje besedila," pa so v sindikatu zapisali glede nedavne zahteve predsednika vlade Janeza Janše po imenu avtorja besedila, ki slovensko vlado med drugim obtožuje arogance ter da skuša mirne proteste zadušiti.

Kot je v petek pojasnil Igor Koršič, je besedilo KOKS, DSP, Odbora za pravično in solidarno družbo ter Gibanja TRS o razlogih in ciljih protestnih gibanj v Sloveniji, na katerega se je odzval predsednik vlade Janez Janša, nastajalo v kolektivnem avtorstvu. Kot je Koršič povedal, je bil sam, nezadovoljen s poročanjem tujih medijev, res pobudnik besedila, ki pa sicer še ni končano.

Komentarjev 20
  • westal 08:01 06.februar 2013.

    Namesto "VI" z veliko začetnico bi moralo pisati; "ti si popoln idiot".

  • westal 07:56 06.februar 2013.

    Imam vprašanje za Tebe; ali res misliš, da je Štrukelj šolnik? Njega in ostale sindikalne funkcionarje jaz prištevam med parazite, ki se zažirajo s svojimi plačami v delavske plače. Treba jih je pognati s položaja tako kot večino politikov.LP

  • Pepe1 10:12 13.januar 2013.

    Če bi o sindikalistih kot je Semolič,ki bo dosmrtni precednik kot Enver Hodža v Albaniji manj pisali mislim,da bi tudi on nehal nakladati,kaj vse je naredu za delavca. Nič drugega kot je pomagal da je podjetje propadlo potem je pa ...prikaži več sidikalista takega podjetja vzel na sidikat,da je mahal z zastavo in se daru,njega ni briga kaj delavec ima ampak kaj ima on.Zato bi bilo treba tudi organizirati protesti proti takim sindikalnim voditeljem i ne plačevati članarine,ker potem bi se stanje kmalu spremenilo. Brez sindikata bi se dalo tudi lepo živeti,ker bi tisto članarino namenili za socijalno ogrežene ne pa za sindikalne parazite