Slovenija
136 ogledov

Strupena ugriznila na Piramidi

puhnica ali bitis arietans Boštjan Tacol
Previdno. Ne nadzirajo števila strupenjač, ker so ogrožene. Prevladujejo modrasi.

“Na kliniki za pediatrijo smo konec aprila obravnavali deklico, ki je zaradi ugriza kače na Piramidi poiskala pomoč,” je pojasnila Špela Pavlin iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. “Na centru za zastrupitve v UKC Ljubljana so svetovali premestitev deklice k njim, kjer je dobila protistrup. Ob takem dogodku strokovnjaki svetujejo čimprejšnji pregled pri zdravniku,” so dodali v UKC. Za kakšno kačo je šlo, niso pojasnili.

“Skoraj vsak dan se odpravim na sprehod na Kalvarijo in Piramido; ko je sijalo sonce in se je temperatura približala 26 stopinjam Celzija, sem videl vsaj tri modrase,” je povedal bralec.

Ubijanje prepovedano

“Na Kalvariji so modrasi, gadi pa so pri nas sila redki. Ker je teh kač premalo, se njihovo število ne nadzira. So skoraj zaščitene, zato jih je strogo prepovedano pobijati,” je povedal Branko Kolar, vodja mariborskega Akvarija - terarija. Sprehajalcem svetuje, naj bodo čim glasnejši, da se lahko kače umaknejo.

Komentarjev 17
  • Žurnalček 20:16 07.maj 2013.

    Zaščitniki kač , pojdite no kdaj pa kdaj , predno klobasate traparije o kačah , na peš in sprehajalnih poteh nekega mesta , na infekcijsko kliniko , pogledati kako zgleda rekovalescenca po kačjem ugrizu. Ma pobijem vam vse modrase in ...prikaži večin gade , ki mi samo pridejo v vidni krog , kaj šele v položaj , da me pićijo !

  • McBobo 17:45 07.maj 2013.

    Tebi svetujem, da ugasneš računalnik in greš raziskovat svet izven 4 sten. Jah takle mamo, za ene je virtualni svet edini pravi. Zabito tele.

  • Luka Lovše 16:21 07.maj 2013.

    Pustite živali pri miru, tudi sam pri košnji okoli hiše pokosim kakšnega slepca(nenamerno) čeprav vem da so zelo koristni. Predvsem pa glejte kam stopite v naravi, sam sicer nisem ljubitelj kač se jim pa odmaknem.