Slovenija
30 ogledov

Študent bo delodajalca stal veliko več

437 podjetij, ki s plačilom za študentsko delo zamujajo že več kot 60 dni, je bi Žurnal24 main
Za študentsko delo bodo podjetja po novem zakonu, če bo sprejet, odštela dobrih deset odstotkov več. Podjetja naj bi manj najemala študente, a je ta vrsta dela zaradi prožnosti še vedno smiselna.

V okviru zakona o uravnoteženju javnih financ, ta hip je v obravnavi v državnem zboru (DZ), se koncesijska dajatev z naslova opravljanja študentskega dela predvidoma zvišuje s sedanjih 12 na 23 odstotkov. Študentski servisi s tem letos še ne bodo na slabšem, za razliko od podjetij in Študentske organizacije Slovenije (ŠOS).

Manj bodo najemali študente

Podjetja bodo morala za študentsko delo ob morebitnem sprejetju zakona odšteti dobrih deset odstotkov več in po ocenah ministrstva za delo se bo obseg študentskega dela zmanjšal z več kot 300 milijonov evrov na približno 200 milijonov evrov, pišejo Finance. V študentskih servisih niso optimistični, saj bodo podjetja po njihovem najemala manj študentov, višjo dajatev pa bodo poskušala prenesti na študente prek urne postavke.

Manj tudi študentskih servisov

Zmanjšanje obsega študentskega dela bo precej prizadelo študentske servise, še zlasti prihodnje leto, ko se bo njihov delež zmanjšal na 16,5 odstotka obračunane koncesijske dajatve ali 3,8 odstotne točke (letos se jim zaradi že sklenjenih koncesijskih pogodb delež še ne bo zmanjšal). Tako napovedujejo dodatno zapiranje poslovalnic in krčenje števila zaposlenih. Sicer so v zadnjih treh letih zaradi krize že zaprli nekaj poslovalnic, kadrovska agencija Manpower pa se je pred nedavnim odločila, da sploh ne bo več posredovala študentskih del.

"Resno razmišljamo tudi o odpravi zalaganja zaslužkov in dodatnih storitev, ki jih ponujamo študentom in podjetjem," je za Finance pojasnila Katarina Bremec Slanič iz e-Študentskega servisa. Napoveduje upad kakovosti storitev, saj "s provizijo na ravni plačilnih kartic pač ni mogoče ponuditi vsega, kar ponujamo danes našim članom in poslovnim partnerjem". Vladi zato predlagajo postopno uvajanje sprememb in sprotno letno proučevanje učinkov.

Študenti razumejo, da je treba varčevati

Za več kot tri milijone evrov pa bo vladno varčevanje po oceni predsednika ŠOS Mitje Urbanca prizadelo študentsko organizacijo. ŠOS, v katerega so vključeni ŠOU v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in 52 študentskih klubov, je lani skupno iz koncesijske dajatve od študentskega dela prejel približno 13 milijonov evrov. Ob neupoštevanju upada panoge, ki je v zadnjih letih približno štiriodstoten, pomeni upad sredstev za približno milijon evrov, v prihodnjem letu pa za približno 2,5 milijona evrov.

Če upoštevamo še predviden upad panoge, ocenjujemo celoten upad v znesku več kot tri milijone evrov, pravi Urbanc. Dodaja, da v študentski organizaciji razumejo potrebo po varčevanju, "prav tako se zavedamo, da bomo breme varčevanja morali nositi vsi državljani, zato smo tudi privolili v nižanje koncesijskih dajatev". Zanje je pomembno predvsem, da se v študentsko problematiko ne posega delno, ampak se želijo pogovarjati o tematiki kot celoti.

Komentarjev 8
  • Dixon 16:21 24.april 2012.

    Zapret študentske servise in ukinit študenstko delo!

  • Alena 13:38 24.april 2012.

    nauči se pisat kratice - ZZZS = Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

  • mr.big 13:08 24.april 2012.

    geko....ZZZS ni pristojen za izvršbe. Za izvršbe je pristojno sodišče !!!