Slovenija
23 ogledov

Študenti: Nekaj tisoč protestnikov na shodu

Protesti univerza
1/20
Anže Petkovšek
Nekaj tisoč zaposlenih in študentov na ljubljanski univerzi še vedno vztraja pred parlamentom. Policija je množico prosila, naj se razide. Okoli parlamenta so poskušali skleniti krog. Naj se razidejo, pozivajo tudi dekani. Visoko šolstvo dobilo nazaj 16 milijonov evrov.

Ob 10. uri so se pred ljubljansko univerzo zbrali študenti in profesorji. Nato se odpravili proti državnem zboru, ki pa tokrat ni bil posebej zavarovan. Prav tako na samem prizorišču ni bilo večjega števila policistov. Ti so se pojavili šele pozneje in pozvali protestnike, naj se razidejo, ker je protest uradno končan.

"Za socialno Evropo"

Študenti protestirajo, ker se ne strinjanjo se s proračunskimi rezi v visoko šolstvo, kar pa izražajo tudi s transparenti. Zavzemajo se za kakovostno univerzo, za dostopen študij in so proti noveli zakona o visokem šolstvu. Na transparentih pa med drugim piše tudi "Varčevanje ne deluje", "Za polno financiranje javne univerze", "Naj novela ZVIS izvisi" in "Za socialno Evropo". Med protestniki krožijo letaki "Podrejajo si razum in svobodno misel" in "Fiziki nimamo za pouk teorije relativnosti".

Med hojo so peli tudi himno univerze. Študentom so se pridružili skoraj vsi dekani, rektor, podpreti pa jih je prišel tudi Branimir Štrukelj. Nekateri od profesorjev sicer dvomijo, da bo protest dovolj, saj bi morali začeti že prej in bolj odločno, ter menijo, da je že prepozno.

Rektor poziva študente

Rektor Univerze v Ljubljani (UL) Stanislav Pejovnik je študentom in zaposlenim poslal pismo, v katerem jih poziva, naj ga podprejo v boju proti zmanjšanju sredstev. “UL se je z znižanji sredstev za njeno dejavnost znašla v brezizhodnem položaju,” piše Pejovnik. Dodaja, da so bili problematični že dosedanji rezi, proračun za prihodnje leto pa naj bi pomenil poseg v jedro ustanove. Opozarja, da predlog proračuna za prihodnje leto v primerjavi z lanskim univerzam daje 16 odstotkov manj denarja za izobraževanje in 20 odstotkov manj za 
raziskovanje.

Ni več notranjih rezerv

Prihodnje leto bo začela UL v celoti izvajati peti letnik bolonjskih programov, kar bo s sabo prineslo večji obseg dela in stroškov ob hkratnem znižanju sredstev. “Nobena notranja racionalizacija tega izpada ne more nadoknaditi,” pravi rektor. Dodaja, da prav tako ni več prostora za preusmerjanje sredstev. “UL je že do zdaj v največji možni meri razporejala sredstva med posameznimi viri in je javno službo visokošolskega izobraževanja dejansko plačevala iz virov, pridobljenih na trgu,” opozarja Pejovnik.

Vlada žrtvuje generacije

Pejovnik osebju in študentom piše še, da ministrstvo ni pripravilo ustrezne podlage za takšno “nerazumno varčevanje”, ki je po njegovem mnenju nesorazmerno z varčevanjem na drugih področjih. “Škoda, ki nastaja zdaj, se ne more nadoknaditi v nekih boljših, bogatejših časih. Generacije, ki študirajo zdaj, bodo nepopravljivo žrtvovane za slabo domišljene načine varčevanja,” še pravi Pejovnik. Poslance poziva, naj zavrnejo predlog proračuna, vlado pa, naj zmanjša načrtovano znižanje sredstev za visoko šolstvo.

Komentarjev 34
  • širhakl 19:00 06.december 2012.

    Dej,dej,dej.Univerze,faksi pa še kakšen visokošolski zavod so imeli in imajo študente na spisku samo zato,ker za vsakega dobijo določen znesek proračunskega denarja,vpisani in redko na predavanjih pa lahko dela prek študenta.Status samo zaradi študentskega dela.Boli predavatelje al je vpisani na ...prikaži veča predavanjih al ne.Ma vlada kar precej prav.

  • študentka 15:35 06.december 2012.

    iz prve roke pa, da je bilo rečeno brez transparentov (mi jih nismo imeli), poleg tega smo skandirali "Ne bomo plačevali vaše krize" in "Ne šolninam-javna univerza", kar ni preveč radikalna zahteva.

  • feferon 13:58 06.december 2012.

    Glede na transparent hočemo kruha in iger....