Slovenija
45 ogledov

Študenti proti šolninam

FDV Turk
1/7
Anže Petkovšek
Proti rezom. Ljubljanski in zagrebški študenti skupaj proti zmanjšanju sredstev za univerze.

“Denar, ki ga vladi Hrvaške in Slovenije jemljeta javnemu šolstvu, pretakata v privatne univerze,” so prepričani zagrebški in ljubljanski študenti. Skupaj z visokošolskimi delavci so danes hkrati v Ljubljani pred državnim zborom (DZ) in v Zagrebu prebrali protestno pismo.

V DZ se je danes namreč začela razprava o napovedanih spremembah visokega šolstva in ostrih rezih v proračune univerz. Udeležili so se je tudi študenti, ki pa so nekaj minut po začetku sejo zapustili v majicah z napisom Beg možganov. Vsaj tako na Twitterju poroča Jani Möderndorfer.

Univerze v rdečih številkah

Na Univerzi v Mariboru pojasnjujejo, da so sprejeli številne varčevalne ukrepe, ki pa kratkoročnih učinkov ne bodo imeli. “Zato bo univerza po pričakovanjih leto zaključila negativno, kar se bo zagotovo odrazilo na kakovosti njenega delovanja,” pravijo. Varčevalne ukrepe izvajajo tudi na Univerzi na Primorskem. Veliko si obetajo od skupnega javnega naročanja. Univerza v Ljubljani je svoje stroške letos zmanjšala za 15 milijonov evrov, a neuradno naj tudi to ne bi bilo dovolj, da leta ne bi končali v rdečih številkah. “Država univerze s finančnimi pritiski sili v odpuščanja in v uvajanje šolnin,” opozarjajo v Visokošolskem sindikatu Slovenije. To po njihovem mnenju delajo predvsem prek širjenja izrednega študija.

Žiga žaga ven

Študenti in delavci fakultete za družbene vede (FDV) medtem protestirajo na fakulteti, kamor naj bi danes na konferenco o e-znanju prišel minister za izobraževanje Žiga Turk. „Politikom, posebno Žigi Turku, odrekamo legitimnost, zato mu želimo preprečiti, da bi s sodelovanjem v debatah v akademski sferi pridobival legitimacijski kapital,“ pojasnjujejo študenti. Protest je uperjen proti zmanjševanju sredstev za visoko šolstvo, v odpuščanja, morebitno uvedbo šolnin in posege v avtonomijo s spreminjanjem visokošolskega zakona.

Študenti so izobesili dva transparenta, zbirajo podpise za njegov odstop, pred predavalnico, kjer poteka konferenca, pa projecirajo tudi Twitter-sporočila. Pod geslom Žiga žaga ven ministru sporočajo, da na fakulteti zaradi rezov v visoko šolstvo ni zaželen. Turk je medtem po Twitterju sporočil, da na FDV zamuja, ker je še vedno na razpravi v državnem zboru.

Študenti, profesorji, asistenti in ostali delavci FDV so medtem zbrali že nekaj sto podpisov za odstavitev Turka.

Komentarjev 12
  • bober123 20:17 15.oktober 2012.

    Vaš komentar smo izbrisali, ker ni bil v skladu s Kodeksom komentiranja. Uredništvo zurnal24.si

  • Specijalec 17:52 15.oktober 2012.

    kaj pa tebi ni jasno?, pa hvala bogu, da gredo v tujino...naj se izprazne Slovenija u nulo, da noben nebo več delal potem pa bodo naši politiki začeli razmišljati, ko ne bo več denarja za njihove plače, da bodo zaprli ...prikaži več in pobrali premoženje raznim tajkunom, direktorjem v NLB in vsem ,ki so kradli in še kradejo! Pa zakaj bi delali v SLO po cele dneve za 700€, ko gredo lahko smo čez mejo v Avstrijo, pa za isti denar dobijo veliko boljše plačilo! naj začnejo delodajalci delavce plačevati tako kot se spodobi pa ne bo noben hotel iti iz SLO...dokler je pa tako kot je...prvi jih podprem, izkoristite brezplačno šolstvo nato pa s prvim vlakom v tujino!

  • Specijalec 17:42 15.oktober 2012.

    master 90 hvala jih imam doma en kup,pa kdo udriha po drugih???povem resnico tako kot je, vsi jamrajo a noben se ne zgane da bi se kaj spremenilo....drugače sm pa takoj za, samo da se nas zbere malo več, ker ...prikaži več če grem sam nima učinka...še v medije ne bom prišel....kje so tisti stari časi, ko so študentje bili gonilo sprememb in revolucij???