Slovenija
18 ogledov

Študenti proti varčevanju v visokem šolstvu

Protest v Ljubljani
1/6
Saša Despot
Pred ljubljansko filozofsko fakulteto (FF) se je danes zbralo okrog 400 študentov in zaposlenih, ki so protestirali proti varčevanju v visokem šolstvu. Dno naj bi študenti zasedli tudi Aškerčevo cesto.

Danes so se pred stavbo filozofske fakultete zbrali študenti in zaposleni, da opozorijo na “kontraproduktivne varčevalne ukrepe na področju javnega šolstva”.

"Današnji dogodek je na nek način naslavljanje javnosti o tem, da povemo, kakšno vlogo ima filozofska fakulteta znotraj univerze in tudi širše, kakšno vlogo ima univerza v naši družbi. Skozi 93-letno zgodovino je bila namreč FF ena od ustanoviteljic ljubljanske univerze," je povedal dekan FF Andrej Černe.

Dekan je pred množico, ki se je opremila tudi s transparenti, na katerih je pisalo "Za polno financiranje javnih univerz", "Javni denar pripada javnim univerzam", "Janša varčuje pri penzijah" in podobno, prebral protestno izjavo zaposlenih in študentov. V njej med drugim opozarjajo, da so varčevalni ukrepi še posebej kontraproduktivni na področju javnega šolstva.

Zahtevajo ...

Zato od vlade in DZ zahtevajo, da zagotovi zadostno financiranje javnega visokega šolstva, in sicer vsaj v obsegu kot pred varčevalnimi ukrepi leta 2011. Zahtevajo tudi, da se preneha s prelivanjem javnih sredstev v zasebne visokošolske ustanove na škodo javnih ter da se razčistijo obtožbe o koruptivnih povezavah med nekaterimi uslužbenci ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in visokošolskimi ustanovami.

Zvrstili so se tudi različni govorci, profesorji in študenti, ki so izrazili "nestrinjanje s tem, kar se dogaja".

Po dveh urah se je zbor preselil v preddverje fakultete.

Naj razmislijo ...

V četrtek se bo FF po besedah rektorja Černeta pridružila pozivu rektorja ljubljanske univerze Staneta Pejovnika in odšla pred DZ. "S tem bomo izražali svoje mnenje, da naj poslanci razmislijo o tem, ko bodo sprejemali proračun za leti 2013 in 2014."

Komentarjev 1
  • klincek 15:47 05.december 2012.

    ČE ŽE VARČUJEMO JE TO TREBA POVSOD NE SAMO V GOSPODARSTVU