Slovenija
14 ogledov

Študenti radi krvavijo

Namesto ene bodo odslej tri akcije na leto, naslednja bo že aprila. Žurnal24 main
Zveza študentskih klubov Slovenije je pod imenom Krvavi torek organizirala krvodajalsko akcijo za dijake in študente.
"Zakaj ne bi pomagal, če sem zdrav in imam čas. Nikoli ne veš, kdaj boš sam potreboval pomoč," je povedal Aljaž, eden od študentov, ki so včeraj darovali kri. Zveza študentskih klubov Slovenije (Škis) je pod imenom Krvavi torek organizirala krvodajalsko akcijo za dijake in študente. Brezplačni avtobus je prostovoljce pripeljal s Tržaške ceste in iz Rožne doline do kliničnega centra. Vsi sodelujoči so za spomin dobili zvezek in pisalo, po odvzemu krvi pa so jih pogostili s sendviči in sokom. "Namen naše akcije je, da čim več mladih spodbudimo k darovanju krvi in v njih vzbudimo čut za sočloveka,” je razložila Vesna Miloševič, vodja odbora za socialo in zdravstvo na Škisu, ki je tudi sama darovala kri.

Pomembna je promocija
Čeprav se je število sodelujočih od prejšnje akcije več kot podvojilo (nazadnje jih je sodelovalo približno dvajset, včeraj pa okoli petdeset), je sogovornica prepričana, da se o krvodajalstvu premalo govori tudi v šolah in doma. "Mladi so pripravljeni dati kri, vendar jih je treba obveščati. Mnogi ne vedo za možnosti, ki se jim ponujajo,” pravi Miloševičeva. Akcijo so oglaševali s plakati v študentskih domovih in fakultetah, prek spletne strani ter klubov, zato je bila večina včerajšnjih krvodajalcev študentov.

Darovanje po Sloveniji
Zamudniki lahko včerajšnjo akcijo nadoknadijo marca v drugih mestih. Zaradi pomanjkanja darovalcev so se pri Škisu odločili, da bodo na leto namesto ene izvedli tri krvodajalske akcije. Naslednjo načrtujejo že aprila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.