Slovenija
21 ogledov

Študenti še naprej samoplačniki

slovenija 01.10.13, zacetek studijskega leta, bruci, studij, studenti, Univerza, Anže Petkovšek
Po 26. letu. Ministrstvo vztraja pri plačilu zdravstvenega zavarovanja.

"Če bi se starostna meja glede drugih socialnih pravic dvignila, bo tudi ministrstvo za zdravje (MZ) razmislilo o dvigu starostne meje za otroke, ki so obvezno zdravstveno zavarovani kot družinski člani," pravijo na MZ. S tem zavračajo pobudo, ki jo je na predsednico vlade in MZ naslovila Študentska organizacija Slovenije (Šos).

Kaznujejo sposobne

"Trenutna ureditev plačevanja obveznega zdravstvenega zavarovanja za študente, starejše od 26 let, je diskriminatorna," pravijo v Šosu. Zakon o zdravstvenem zavarovanju namreč določa, da je otrok lahko zdravstveno zavarovan kot družinski član do 18. leta, kasneje pa do konca šolanja, a le do 26. leta. "S to ureditvijo se predvsem kaznuje študente enovitih magistrskih študijev (arhitekture, farmacije) in študente medicine, prav tako pa vse podiplomske študente," opozarjajo v Šosu. "Ravno ti študenti so tisti obetavni, ki skrbijo za razvoj znanosti v Sloveniji," dodajajo.

Odraslost pri 26. letu

V Šosu so prepričani, da bi morala biti meja zavarovanja mladih kot družinskih članov vezana na status študenta, ne na dopolnjeno 26. leto. Na MZ pa opozarjajo, da je na to mejo vezana vrsta drugih pravic, denimo dolžnost staršev do preživljanja otrok, če se redno šolajo, rejništvo, otroški dodatek in dodatek za veliko družino. "Menimo, da je bilo poenotenje starostne meje za različne pravice iz socialnih zavarovanj pravilno," trdijo.

Koliko bi to stalo?

Sredstva. V Šosu menijo, da zavarovanje študentov po 26. letu države "ne bi pretirano obremenilo". Dodajajo, da so zaradi reševanja krize študenti že tako nase prevzeli številna bremena. "Država je skoraj tretjino sredstev privarčevala na študentskih postavkah," trdijo.

Komentarjev 2
  • zic 12:44 14.december 2013.

    v naši državi je vse napačno zastavljeno..kdo pa mislite, da 26. letnikom, ki so dokončali študij in so brezposelni??? STARŠI SEVEDA!!! Če bi imeli urejeno tako, kot v drugih državah, da imajo mladi od 18. leta možnost, da se osamosvojijo....pri ...prikaži več nas pa prelaganje bremen na starše do 40 mleta, zdaj pa še kasneje...moznam malo morje 80. letnikov, ki preživljajo svoje otroke, ker nimajo možnosti, da bi si uredili osnovne stvari!!! Sramota, gremo se neko svojo državo, a v bistvu se sploh ne znamo it. Manjšina si je nakradla ostali pa naj jebemo ježa, do ne vem kdaj!!!

  • bubu26 11:10 14.december 2013.

    Če si priden študent, lahko doštudiraš do 26. leta brez problemov...