Slovenija
18 ogledov

Študenti so na nogah

slovenija 23.11.11, protest, studenti, protest studentov na Filozofski Fakulteti Anže Petkovšek
Nov zakon. Napovedane protestne skupščine na 22 fakultetah.

Študij. Naslednji teden se bodo na 22 fakultetah ljubljanske univerze zvrstile protestne skupščine. Osrednja tema bo nov zakon o visokem šolstvu, ki ga pobudniki skupščin vidijo kot napad na javno šolstvo. Govorili bodo tudi o reformi študentskega dela, ki jim predstavlja "napad na pravico študentk in študentov do dostojnega dela". Razpravljali bodo še o morebitnem protestu in reformi Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (Šoul). Pobudniki skupščin so namreč študenti, združeni v Študentsko društvo Iskra, ki si je prizadevalo za razpis referenduma o reformi Šoula, ki bo 27. novembra.

Zastopali bi se radi sami

V Iskri so prepričani, da bo uvedba 40-odstotne kvote ljudi, ki bi lahko študirali s šolninami, omejila pravico do brezplačnega rednega študija. Ministrstvo za izobraževanje to sicer zanika, saj trdijo, da bodo plačljiva mesta razpisali šele, ko bo fakulteta omogočila 60 odstotkov brezplačnih študentskih mest. "Ker se uradni predstavniki študentov na to grožnjo ne odzivajo, oziroma jo celo – skupaj z univerzo – podpirajo, se bomo morali študenti organizirati sami," pravijo v Iskri. Glede Šoula pa so prepričani, da ne omogoča participacije študentov, zato bi radi, da bi o sredstvih in zastopanju interesov odločali študenti sami prek skupščin. Šoul je sicer po tem, ko je Iskra začela zbirati podpise za referendum, ustanovil posebno delovno skupino, saj se vodstvo strinja, da je treba organizacijo reformirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.