Slovenija
72 ogledov

Študenti ven, kdo v dom, ni jasno

Dom podiplomcev Ljubljana Saša Despot
Podiplomci bodo oktobra ostali na cesti.

Študentski dom Ljubljana (ŠDL) je potrdil, da se bodo morali oktobra iz Doma podiplomcev Ljubljana (DPL) zaradi novih pravil izseliti vsi podiplomski študenti, ki nimajo statusa mladih raziskovalcev oziroma niso tujci s štipendijami ali gostujoči profesorji in raziskovalci. Ni pa jasno, koliko se jih bo moralo izseliti. V ŠDL predvidevajo, da praznih kapacitet ne bo, neuradno pa naj bi se izpraznilo do 50 garsonjer.

Strah pred tržnimi cenami

"Morda želijo izprazniti garsonjere in jih zaračunavati po višjih cenah za zunanje najemnike," ugibajo ogorčeni stanovalci DPL. V ŠDL pravijo le, da je treba počakati "na zaključek razpisa in potem bomo lahko ustrezno ukrepali glede na sprejeta pravila". Dodajajo, da so se pravila usklajevala vse od decembrske združitve DPL in ŠDL, sprejeta pa so bila konec julija. "V DPL je obstajal čakalni seznam, v drugih domovih ŠDL pa so bile proste kapacitete. Ker so nekatere kapacitete v drugih domovih ŠDL na podobni ravni kot v DPL, lahko drugi študenti podiplomci bivajo v teh prostorih," pravijo.

Lahko bivajo z 19-letniki

"Bivanje v študentskih sobah bi bilo v teh časih razvoja lastne raziskovalne aktivnosti in izvedbe znanstvene raziskave zame zelo neugodna situacija, saj potrebujem veliko miru in zbranosti," opozarja ena izmed doktorskih študentk, ki se bo morala izseliti. "Pri tem pa tudi ne upoštevajo dejstva, da smo sobe v domovih že pridobili," dodaja. Nova prijava na razpis po njenih besedah ne upošteva odličnosti študenta, temveč socialne razmere in oddaljenost od kraja bivanja. V ŠDL zanikajo očitke stanovalcev, da niso bili pravočasno in primerno obveščeni. "Menimo, da smo z javno objavo, ki je bila splošno pričakovana, z elektronsko pošto in telefonskimi klici v danih okoliščinah storili največ, kar je bilo možno," še trdijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.