Slovenija
14 ogledov

Študenti zasedli fakulteto

Skupščina na filozofski fakulteti
1/2
Tjaša Pureber
Na filozofski fakulteti prva od 22 skupščin.

Študentje filozofske fakultete v Ljubljani so prekinili študijski proces. Okoli 300 se jih je zbralo v avli, saj nasprotujejo kakršnikoli komercializaciji, šolninam in novemu visokošolskemu zakonu.

"Zakon pomeni štirikratno zvišanje šolnin. Ne smemo se pogajati, ampak zakon v celoti zavrniti, saj se sicer lahko pogajaš le o načinu šolnin, mi pa jih nočemo. Že sedanji zakon je slab, novi pa tudi. Tak zakon odpira komercializacijo, ki se bo širila na druga družbena področja. Zato se moramo upreti," je dejal eden od študentov.

"Zahtevamo ukinitev zasebnih študentskih servisov in uvedbo minimalne urne postavke za študentsko delo, kar bi onemogočilo nelojalno konkurenco na trgu dela," so sklenili študenti. Ogorčeni so namreč nad "izključenostjo širše študentske populacije pri pripravi zakonskih sprememb".

Sprejeli so že sklep, da v celoti zavračajo zakon o visokem šolstvu, komercializacijo in šolnine. Zahtevajo javno šolstvo.

Ukinitev zasebnih študentskih servisov

Razpravljali so tudi o reformi študentskega dela. Jezni so, ker so izločeni iz tajnih pogajanj o reformi. Sprejeli pa so sklep, da zahtevajo ukinitev zasebnih študentskih servisov, uvedbo minimalne urne postavke, ki bi izničilo nelojalno konkurenco na trgu dela. Zahtevali so polno štipendiranje vseh študentov. 

 Skupščina se bo nadaljevale v sredo na drugih fakultetah. 

Komentarjev 4
  • sweetdogs 17:17 12.november 2013.

    Spet bojo nabijal in pametoval sto na uro... sestavit tim, predstavit program in z njim prepričat večinski delež Slovencev ter zmagat na volitvah. Potem ga pa samo še realizirat in bo v Sloveniji spet raj... komaj čakam ta dan! Spet ...prikaži več imamo upanje! fdv-jevci to the rescue

  • Pepe007 15:50 12.november 2013.

    Najprej štrajkajo na faksu brez katerega bi bilo v Sloveniji bolje kot z njim.Naj zahtevajo ukinitev študentskih servisov. Predlog zato je že bil s strani ministra, ki je bil iz FDV, pa so bili proti. Pridevnik "zasebni" nima kaj ...prikaži več iskati v sodobni zakonodaji. Pravila morajo biti enaka za javno in zasebno in izjem ni. Če ni zasebnih študentskih servisov, potem ni niti javnih ali državnih. To je silno preprosto. Javna sredstva za šolanje (in tudi zdravstvo) je treba deliti po glavi. Študentu pripada znesek, denar pa "nese" na katero koli šolo doma ali v tujini, javno ali zasebno. Šola dobi akontacijo, preostanek pa iz dohodnine študenta v 10-ih letih po prvem vpisu. Če je predolgo študiral, če se ni mogel zaposliti, če je plača majhna, pač šola dobi manj denarja.

  • heavyd 13:27 12.november 2013.

    ..no zdej ko pa nimajo več za kruh (dobesedno) je bil pa res skrajni čas, da študentje kej naredijo.. bojim se samo, da se borijo za malco, namesto za pravično državo.