Slovenija
290 ogledov

Študenti že nekaj časa brez Zoisovih štipendij

razno 10.06.13. studentka, sola, faks, matematika, matematicna enacba, foto: shu Shutterstock
Zoisove štipendije spet zamujajo, kar nekaj študentov bo prvo izplačilo prejelo šele po prvi polovici študijskega leta: "Ne zdi se mi pošteno, da ta postopek toliko časa traja, ni fer in ni odgovorno do nas," pravi študentka Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani.

"Vlogo za Zosovo štipendije sem oddala oktobra, po predpisanem roku, pa še do zdaj nisem dobila nič. Odločbe ni, ne vem, če sem štipendijo dobila. To ni fer. Tudi zato, ker ne vem pri čem sem. Če je slučajno nisem dobila, bom namreč oddala vlogo za državno štipendijo, te pa za razliko od Zoisove ne dobiš za nazaj, kar pomeni, da bom brez denarja več mesecev," nam je zaupala naša sogovornica, vestna študentka prvega letnika matematike, srednješolska odličnjakinja z dokazilom o izjemnem dosežku na enem izmed srednješolskih tekmovanj.


Za pridobitev Zoisove štipendije je namreč potrebno izpolniti pogoj izjemnega dosežka in dovolj visoke povprečne ocene oziroma uvrstitve med najboljših pet odstotkov dijakov oziroma študentov. Naša sogovornica kot izjemen dosežek uveljavlja priznanja iz tekmovanje v logiki na državnem novoju. 

Kako naj še delam, če želim študirati?

Gre torej za najboljše in vestne mlade ljudi, ki so si štipendijo zaslužili s trdim delom, vendar si mnogi od njih brez tovrstne podpore težko privoščijo študij. "Če bi imela štipendijo, bi si stroške lahko pokrila sama, starši mi sicer delno pomagajo, vendar sedaj v glavnem živim od denarja, ki sem si ga prihranila. Študiram na zelo zahtevni fakulteti, časa, da bi ob tem še delala, ni. Kako naj še delam, če želim študirati," se sprašuje naša sogovornica, ki denar potrebuje tudi za plačevanje študentske sobe.

Nihče se ne more najesti in obleči za nazaj

Študentka tretjega letnika ene od ljubljanskih fakultet - njeno pismo je v zadnjih dneh zaokrožilo na spletni strani - ugotavlja, da mladi na račun te zamude dejansko kreditirajo državo: "Četudi štipendija vsako leto slej kot prej pride – pred nekaj leti celo šele februarja, torej že v drugem semestru študijskega leta – ne moremo zanemariti dejstva, da se nihče ne more najesti in obleči za nazaj in da nobena banka ne posoja brez obresti. Le mi študentje (in dijaki) državo kreditiramo zastonj; brez obresti ali odškodnin," je zapisala.

Če zamuja, štipendija izgubili smisel

"Kolikor so nameni te štipendije dobri in ustrezni, pa vendarle izgubijo smisel, če le-ta zamuja. Ta štipendija je spodbuda za doseganje izjemnih dosežkov, hkrati pa naj bi pripomogla tudi k skrajšanju dobe izobraževanja, kar konec koncev ne bi bil zanemarljivo manjši strošek za državo," v pismu razumišlja študentka in dodaja, da so mnogi zaradi tega morajo delati, zaradi česar trpi študij.

"S tem smo pahnjeni v začaran krog, kjer lahko na koncu zaradi oviranega študija dosegamo slabše ocene in posledično izgubimo pravico do štipendije. Vsa dotakratna vlaganja v naše izobraževanje pa so bila zaman," še opozarja študentka, ki se sprašuje, kako država na to odgovarja in kdo bo odgovarjal za to.

Na ministrstvu še bolj neučinkoviti

"Pri nas roki veljajo samo takrat, kadar jih mora upoštevati vlagatelj vloge za štipendijo (ali pritožbe), medtem ko organ, ki o štipendiji odloča, lahko krši zakonodajo in zamuja pri izdajanju odločb," pravi Luka Špoljar iz Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), kjer že dlje časa opozarjajo na precej dolge roke pri odločanju o Zoisovih štipendijah, tako na prvi kot na drugi pritožbeni stopnji.

Ministrstvo za delo  | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Na stopnji o pritožbah odloča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki pa je še manj učinkovito, kot je učinkovit Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendij, ki o štipendijah odloča na prvi stopnji," še pove Špoljar in doda, da je na problematiko že večkrat opozoril tudi varuh človekovih pravic, ki je v letih 2010 do 2014 prejel številne pritožbe v zvezi s predolgimi roki za odločanje o pritožbah.

Predlagali izboljšave

Na vprašanje zakaj je to tako in kdaj bo bolje, so nam odgovorili le z javnega sklada za razvoj kadrov in štipendij, kjer pravijo, da se trudijo, ter da njihov zaposleni delajo tudi ob sobotah:

"Pri dodeljevanju štipendij največ časa terjajo nepopolne vloge ter ugotavljanje ustreznosti izjemnih dosežkov, ki so izredno raznoliki in za katere je potrebno preveriti vse pogoje. Seveda bi tudi z več zaposlenimi hitreje reševali vloge, vendar pa poskušamo tudi z razporejanjem zaposlenih, sobotnim delom in drugimi ukrepi v tem času zagotoviti, da se postopki odvijajo čim hitreje" 

Na skladu so ob tem dodali, da so za prihodnje leto predlagali nekatere izboljšave, "ki bodo lahko prispevale k pospešitvi postopkov, če bodo implentirane."

Do takrat pa.... 

študenti | Avtor: Saša Despot Saša Despot
S sklada še sporočajo, da odločbe izdajajo "v primerjivih rokih v preteklih letih", ter da so študentom, ki so uveljavljali pravico za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije in jo tudi dobili, odločbe v glavnem poslali v decembru. Izdali so jih 5.603, izplačila pa so študentje predvidoma prejeli z 10. januarjem.

Tako jim je ostalo "le še" 60 vlog, za katere je možno, da bo štipendist upravičen do izplačila štipendije, vendar so bile nepopolne.

Sto je takšnih, kjer štipendist ne bo upravičen do štipendije in je zaprosil na mirovanje ali prenehanje, so nam odgovorili na skladu.

Štipendija na začetku drugega semestra

Natančnega odgovora na vprašanje, koliko vseh prošenj je še odprtih, od sklada nismo dobili, so pa naši sogovornici, študentki prvega letnika zagotovili, da bo težko pričakovani odgovor prejela še "predvidoma januarja," saj se vloge za vlagatelje, ki na novo zaprosijo za štipendijo, kamor spada ona, najpozneje na vrsti, pa še te se rangirajo.

O zadnjih po rangu, tistih, ki pridobitev Zoisove štipendije uveljavljajo na podlagi pogojev, ki so jih dosegli v višješolskem ali visokošolskem izobraževanju, takih vlog je 600, pa bodo na skladu odločali predvidoma šele februarja. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • tita 12:10 25.januar 2016.

    Naša država, ne samo, da ne izstavlja čas odločb in posledično nakazil štipendij, podpira lenuhe.Moja hči že drugo leto nima državne štipendije, ker očitno preveč dela preko študentskega servisa, saj sva presegli cenzus za 0,7%, s tem da sem ...prikaži več jaz v 4urni invalidski, za 4ure pa sem prijavljena, kot iskalka zaposlitve, ki pa jo v šestih letih nisem dobila in predvidevam, da je tudi nebom. Njeni prijatelji, ki pa ne delajo poleg študija, pa imajo vsako leto višje štipendije, kar res ni prav. Hči se mi smili, ker mora zdaj delati še več, da lahko plača stanovanje v MB, hrano, kar je osnova in vse ostalo. Mislim, da je skrajni čas, da se v terj naši ljubi Sloveniji naredi red in naj se končno tisti gor na vladiu malo zamislijo, kako bi lahko z 380eur osebnega dohodka, lahko še študirali svojega otroka???

  • Senior 14:58 20.januar 2016.

    Najbrž je šel denar za migrante in ni denarja. Pri nas je vse mogoče; še malo pa bo voda začela teči v hrib.

  • mokmelk 12:43 20.januar 2016.

    Če je to, kar si napisala res, potem je ta štipendija precej arbitrarna.