Slovenija
12477 ogledov

Ker so bili preveč pridni, so jih kaznovali

študenti Anže Petkovšek
Štipendijski sklad ugotovil, da 43 študentov štipendije prejema neupravičeno.

43 štipendistov je v preteklih dnevih prejelo odločbe štipendijskega sklada, da morajo vrniti Zoisove štipendije. Gre za študente, ki so štipendije prejemali, čeprav so že diplomirali, vendar še imajo status študenta. Med njimi je tudi nekaj takih, ki so diplomirali že poleti, zato morajo zdaj vrniti štipendije za pol leta ali več.

Zoisova štipendija dodeljena le do diplome

Zoisovo štipendijo lahko pridobi vsak bodoči študent, ki se bo, ali študent, ki se že izobražuje v univerzitetnem, visokošolskem ali višješolskem študijskem programu v Sloveniji ali tujini, in ki je dosegel izjemni dosežek iz znanja, raziskovanja, razvoja ali umetnosti in ustrezen uspeh. Štipendija dodeljena za čas študija in se izplačuje tudi med absolventskim stažem, vendar le do diplome.

 | Avtor:

Štipendist dolžan sporočiti o spremembi

"Zakon o štipendiranju določa, da je štipendist dolžan skladu, v roku 8 dni od nastanka spremembe, ki bi lahko vplivala na štipendijsko razmerje, oziroma od takrat, ko je zanjo izvedel, sporočiti vsako tako spremembo, med drugim tudi prekinitev ali konec izobraževanja," so sporočili iz Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije.

Napake odkrili pri vpogledu v evidence

"Sklad lahko prekine štipendijsko razmerje bodisi na podlagi takega štipendistovega obvestila bodisi z vpogledom v uradne evidence. V primeru teh 43 štipendistov se je zgodilo prav to. Pri kontroli z vpogledom v uradne evidence smo ugotovili, da so diplomirali in da od takrat prejemajo Zoisovo štipendijo neupravičeno," pojasnjujejo na skladu in poudarjajo, da pravice do štipendije ne gre enačiti s pravico do študentskega statusa.

Študent Nepravično Slovenija Za prve pravica eno leto dlje kot za druge

Številne pravice ukinjene avtomatsko, Zoisova štipendija ne

Medtem, ko študenti številne pravice avtomatsko izgubijo takoj po diplomi, z Zoisovo štipendijo mi tako in morajo sklad sami obvestiti o tem, da so diplomirali. "Informacijski sistem centrov za socialno delo (ISCSD), ki ga javni sklad uporablja za dodeljevanje pravice do Zoisove štipendije, po zaključku izobraževanja avtomatično ne prekine izplačevanja štipendije. Prenehanje štipendijskega razmerja je mogoče izvesti po prejetem potrdilu o zaključku izobraževanja s strani štipendista oziroma z vpogledom v uradne evidence, katerega izvedemo po zaključku obravnav vlog za dodelitev Zoisove štipendije, "pojasnjujejo na štipendijskem skladu.

Zaračunavali bodo obresti

Najvišja Zoisova štipendija z obema dodatkoma znaša 270 evrov. Na skladu pričakujejo, da bodo štipendisti štipendije vrnili v roku 30 dni. "V primeru zamude vračila je štipendist dolžan poravnati zakonite zamudne obresti. Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti je zakonsko določena," opozarjajo na štipendijskem skladu.

Na Študentski organizaciji Slovenije študentom svetujejo, da zaprosijo bodisi za odlog vračila, obročno vračanje in celo odpis vračila štipendije. Prejemanje Ziosove štipendije v času absolventa je bonus, saj presega trajanje izobraževalnega programa, ukinitev štipendije ob diplomi pa po njihovem mnenju logična. "Pogoji so tudi vnaprej jasni, in to že precej časa. Zakon o štipendiranju je podroben in strikten, saj so sredstva za Zoisove štipendije omejena."

Študent Slovenija Tik pred diplomo, a ne more zaključiti
Komentarjev 8
  • Pepe007 17:15 11.marec 2018.

    Vidim, da komentatorjem pred mano ni šinilo v glavo, da mi malo pobarali lenuhe na štipendijskem skladu, da uredijo avtomatske prenose z ostalim svetom in tako štipendiranje ukinejo sami. JS je zato, da nekaj dela za državljane in to tako, ...prikaži več da državljan ne rabi nositi papirčkov od ene državne inštitucije do druge. Kako to, da lahko takoj po diplomiranju ukinejo študentu status in obvezno zavarovanje, ti zaspaneti pa tega niso sposobni?

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 15:14 11.marec 2018.

    Imajo pa sedaj vsi dobre reference za vstop v politiko, državna podjetja in JS, saj se ziher "ne spomnijo" ničesar. Nisem pa vedel, da se to da, ker tisti manj pametni navadno vlečejo z zagovorom diplomske do konca statusa tako da ni panike.

  • Janez_53 11:40 11.marec 2018.

    Pisec članka očitno podpira goljufanje in neupoštevanje zakonov in pogodb, sicer ne bi napisal takšnega butastega naslova, ki z dejansko vsebino članka nima nič skupnega! Popolnoma jasno je, da so študentje, ki so že diplomirali, neupravičeno še naprej koristili štipendijo! ...prikaži več Zaradi tega niso PRIDNI, ampak so GOLJUFI!