Slovenija
9 ogledov

Študentje napovedujejo nove proteste

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Študentje so Pahorju poslali dopolnilo k zakonu o malem delu. Če v ponedeljek s premierjem ne bo novega sestanka, napovedujejo proteste.

Predstavniki študentov so premierju Borutu Pahorju poslali zahtevano dopolnilo k zakonu o malem delu in priložili pismo, v katerem ga pozivajo, naj študente izloči iz omenjenega zakona. Študentje si želijo ponovnega sestanka s premierjem v ponedeljek, sicer bodo šli na ulice, so sporočili iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS).

Na sredinem srečanju s Pahorjem so poskušali zgladiti razhajanja glede predloga zakona o malem delu, a niso našli dokončnih rešitev. Dosegli so dogovor, da študentje do danes pripravijo dopolnila na zakon in se s premierjem spet sestanejo naslednji teden, ko naj bi bila znana tudi odločitev glede protestov.

Študenti v današnjem pismu Pahorja med drugim pozivajo, naj socialni položaj študentov ureja ločeno in celostno. K omenjenemu dopolnilu so priložili še vrsto analiz, ki po njihovih navedbah potrjujejo njihovo zaskrbljenost ob implementaciji zakona v zdajšnji obliki.

Položaj študentov še slabši
Predlagane spremembe zakona o malem delu nikakor ne zasledujejo cilja vzpostavitve dolgoročno stabilnega in funkcionalnega sistema socialne varnosti študentov, temveč položaj študentov še slabšajo, poudarjajo v ŠOS.

Pred reformami na področju dela dijakov in študentov je po njihovem namreč treba zagotoviti zadostno število študentskih postelj, povečati število in višino državnih štipendij, subvencioniran prevoz za dijake in študente ter pripraviti konkretne analize in projekcije učinkov reform.

Obenem zavračajo obtožbe, da so nekonstruktivni in da si želijo zgolj ohraniti privilegije. "Ta napačna percepcija je očitno botrovala tudi enostranskemu delovanju ministra Svetlika, ki je pozabil svoje ključno poslanstvo in namesto zagotavljanja boljšega socialnega položaja študentov pripravil zakon, ki socialni položaj študentov korenito poslabšuje," so še zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.