Slovenija
34 ogledov

Študentom več pravic in manj denarja

slovenija 15.07.10 studentsko delo, natakarica, lobi, modra hisa, foto: nik rova Nik Rovan
Zakon. Študentsko delo se bo štelo v pokojninsko dobo. Na uro najmanj 3,80 evra.

Dijakom in študentom se po zakonu, ki ga predlaga ministrstvo za delo, obetajo 15,5 odstotka nižji prihodki od dela prek študentske napotnice. V zameno pa bodo dobili pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Predsednik Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanc, ki je sodeloval pri pripravi predloga, pravi, da so "predlagali nekoliko drugačno rešitev plačevanja prispevkov, a je ministrstvo zaradi sistemske ureditve vseh oblik dela vztrajalo pri predlagani".

Predlog zakona, ki bo en mesec v javni razpravi, predvideva tudi omejitve pri obsegu dela, ki so odvisne od števila zaposlenih v podjetju, in minimalno urno postavko 4,50 evra bruto oziroma 3,80 evra neto. Po besedah ministrice Anje Kopač Mrak želijo s tem obenem preprečiti, da bi bilo študentsko delo še naprej nelojalna konkurenca rednemu zaposlovanju mladih. Na gospodarski zbornici (GZS) pa so prepričani, da to ne bo prineslo več rednega zaposlovanja. "Ne glede na višji strošek študentskega dela se bodo delodjalaci zanj odločali zaradi večje fleksibilnosti," pravi Tanja Čerin z GZS.

Komentarjev 16
  • sss123 22:49 23.februar 2014.

    V predlaganem zakonu izredno podpiram uvedbo sistema beleženja delovnih izkušenj, kar bo marsikateremu študentu kasneje olajšalo prehod na trg dela oz. v prvo redno zaposlitev. Sama že več let delam preko študentskega servisa, kar mi je prineslo ogromno delovnih izkušenj, ...prikaži več v tem času pa sem pridobila kar nekaj kompetenc in si razširila socialno mrežo. Vsekakor podpiram!

  • begmožganov 22:21 23.februar 2014.

    Ampak po zakonu o delovnih razmerjih podjetje ne more imeti študenta na delovnem mestu, ki ima vse lastnosti sistematiziranega delovnega mesta (8 urni delavnik)...

  • begmožganov 22:18 23.februar 2014.

    Ta bo težka, da se omeji študentsko delo na stroko...večina študentskega dela je v gostinstvu, trgovinah, administrativna dela, fizična dela...