Slovenija
44 ogledov

Študentov iz leta v leto manj

študenti Saša Despot
Število vseh študentov višješolskega in visokošolskega izobraževanja je vsako študijsko leto nižje. Še vedno pa študira skoraj polovica mladih.

Precej je upadlo zlasti število študentov višjega strokovnega izobraževanja, tako je letos vpisanih 11.162 študentov.

Precej manj je vpisanih tudi študentov  na visokošolske strokovne in univerzitetne programe za pridobitev prve visokošolske diplome. Letos jih je tako vpisanih 50.000, pred petimi leti pa jih je bilo nad 78.000.

Manj podiplomskih študentov

V nasprotju s prejšnjimi leti, ko je vztrajno naraščalo le število študentov visokošolskih podiplomskih študijskih programov, predvsem študentov magistrskega študija (2. bolonjska stopnja), pa se je letos zmanjšalo tudi število podiplomskih študentov. V te programe je letos vpisanih 19.512 študentov, kar je več kot četrtina vseh visokošolskih študentov.

Manjše so generacije študentov 

Kljub hitremu upadanju skupnega števila študentov pa se zanimanje mladih ne zmanjšuje z enako hitrostjo. Letos se je prvič v prvi letnik visokošolskega študija vpisalo pet tisoč študentov manj kot pred petimi leti, kljub temu pa se po številu študentov na število prebivalcev še vedno uvrščamo med vodilne države v Evropski uniji. Še vedno študira skoraj polovica mladih, kar pomeni, da je zmanjšanje študentske populacije delno posledica manj številnih generacij mladih.

Izrednih študentov vedno manj

Delež izrednih študentov se zadnja leta manjša. Pred desetimi leti sta dve tretjini vseh študentov višjega strokovnega izobraževanja študirali izredno. V letošnjem šolskem letu pa izredno študira 40 odstotkov študentov.

Med visokošolskimi dodiplomskimi študenti so redni študenti močno prevladovali že pred desetimi leti, bilo jih je 72 odstotkov, v šolskem letu 2015/16 pa redno študira 85 odstotkov vseh dodiplomskih študentov. Delež rednih študentov se je v zadnjem desetletju najizraziteje povečal med študenti visokošolskega podiplomskega študija.

Komentarjev 4
  • mph 16:04 12.maj 2016.

    Hja, nekdo mora tudi delat, kaj ne.

  • brencl47 15:52 12.maj 2016.

    Saj ni čudno - že bolonjski študijski programi predstavljajo svojevrstno degradacijo, da ne omenjam še "univerzo v vsaki vasi"! Če pa so se že kateri uspeli prebiti skozi normalen študij, pa jih je sredina v javnem sektorju zatrla s svojo ...prikaži več poprečnostjo! Gospodarstvo in raziskovalne dejavnosti pa tako ali tako zamirajo zaradi pogoltne države!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:33 12.maj 2016.

    Glede na plače in zaposljivost se res ne splača več študirat. Ker si skor na istem. Edina razlika je če si med top 20 % sposobnih. Takrt dobiš super plačo in si super zaposljiv. Ampak itak ne bomo nikol mogl ...prikaži več vsi bit tok sposobni mormo pa od nečesa živet. Če ne živiš od svojega dela padeš v deperesijo, izgubiš samospoštvanje itd. Mi bomo imel celo generacijo ljudi pohabljenih če ne bomo priskrbel ekonomsko upravičenega dostojnega dela manj sposobnim. In to ne bo prizadel samo njih ampak tud sposobnih 20% ker bo manj vplačanih davščin, slabši pokojniski sklad ipd.