Slovenija
44 ogledov

Študentske organizacije do nadaljnjega divji zahod

škisova tržnica Saša Despot
Prvi poskus spremembe študentskih organizacij spodletel. Parlamentarni odbor predlaga, naj ministrstvo v kratkem pripravi nov "usklajen" predlog. Zahteve po transparentnosti študentskih organizacij ostajajo.

Poslanci so na seji odbora za izobraževanje zavrnili predlog novele zakona o skupnosti študentov Združene levice, podprli so ga sicer poslanci SDS, v kateri so zahtevali jasno pravno opredelitev študentski organizacij, njihovo upoštevanje protikorupcijskih določb in uvedbo revizijskega pregleda računskega sodišča vsaki dve leti.

Predloge novele zakona, ki se ni spreminjal vse od leta 1994, so podprli pri KPK, informacijski pooblaščenki in računskem sodišču, nasprotujejo pa mu prav študentske organizacije - češ da predlog ni bil usklajen in da bi onemogočal normalno delovanje organizacij -, ki upravljajo z javnimi sredstvi.

Kako porabijo deset milijonov letno?

Vsako leto Študentska organizacija Slovenije prejme več kot deset milijonov evrov, zato pobudniki zakona, opozicijska študentska skupina Iskra, navajajo, da je transparentnost nuja in pogoj za normalno delovanje vsake večje organizacije: "Kakšen je sploh lahko smiseln argument proti temu, da ŠOS podvržemo transparentni porabi sredstev, sploh obstaja?"

Študentske organizacije sicer že dlje časa bijejo "pravno bitko", ali so pravna oseba javnega ali zasebnega prava, kar je pomembno tudi zaradi dolžnosti razkrivanja pogodb in porabljenih sredstev ter spoštovati določbe zakona o javnem naročanju. Ljubljanska študentska organizacija je nameravala slednje zapisati celo v svoj statut. Ministrstvo za javno upravo je po letih razprtij  29. septembra organizacije sicer vpisalo v Register zavezancev za posredovanje informacij javnega značaja, a kot je na odboru poudarila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, je jasen zapis v zakon koristen, saj obstaja tudi možnost izpodbijanja registra.

"Pričakujemo klic"

Poslanci so na odboru večkrat poudarili, da podpirajo spremembe in večjo transparentnost študentskih organizacij, a pričakujejo, da bo zakon usklajen. "Gre za še eno zavlačevanje," nam je po odboru povedal Jure Novak, Študentsko društvo Iskra, in nadaljeval, da bodo sami vztrajali le pri stvareh, za kateri ni nobenih protiargumentov, in sicer nadzoru organizacij in zapisu izvajanja volitev. Kdaj bodo potekala nova usklajevanja pod okriljem ministrstva na Iskri še ne vedo, a pravijo, da pričakujejo klic.

A kot je poudarila ministrica Maja Makovec Brenčič so k usklajevanju že pristopili in da je le potrebna "sinhronizacija vseh deležnikov, po tem lahko tudi zapišemo tudi to, kar je bilo že dogovorjeno". V ZL pa so napovedali, da če koalicija ne bo v roku prinesla novega predloga zakona o skupnosti študentov, bomo sami ponovno vložili isti zakon.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 13:20 06.oktober 2016.

    In vse to počno v imenu LJUDSTVA !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:52 05.oktober 2016.

    Zakaj se usklajevat z študentskimi funkcionarji če pa so itak sama mafija. Z njimi se nimaš kej usklajevat.. sam usekat. A se gre država z krminalci tud usklajevat predn jim dosod kazen al pa spiše zakon al kaj??? Usklajevanje je ...prikaži veče nateg!!! Poleg tega pa študentski funkcionarji de-facto ne predstavljajo študentskih interesov. Če že s kom bi se moral z nefunkcionarji študenti usklajevat preko obveznih naključnih anket študentov.

  • Avatar praufo
    praufo 18:25 05.oktober 2016.

    kdor zna pač zna, o zakonodaji pa škoda besed ...