Slovenija
1 ogledov

Študirali bi vso noč

Če se bodo v Nuku odločili, da bo čitalnica odprta vso noč, bo to začelo veljati Žurnal24 main
NUK. Razmišljajo, da bi čitalnica delovala tudi ponoči. Vse odvisno od denarja.
Obisk v čitalnici.
Statistika. Največ obiska opažajo v veliki čitalnici, ki jo je lani uporabljalo 85.980 obiskovalcev. V čitalnico so si uporabniki izposodili 128.344 enot knjižničnega gradiva.

Ljubljana. Študenti so Narodni in univerzitetni knjižnici (Nuk) predlagali, da bi bila čitalnica odprta vso noč. V Nuku o tem “resno premišljujejo”. Do konca maja med uporabniki opravljajo spletno anketo, nato pa bodo naredili še finančni izračun in se dokončno odločili o podaljšanju odpiralnega časa.

Ključen je denar

Evropska univerzitetna mesta svojim študentom omogočajo študij tudi ponoči. V čitalnicah smo produktivnejši in številni lažje študiramo ponoči, ko je mir, a v študentskih domovih tega ne moremo početi,” pravi ena izmed uporabnic Nukove čitalnice. Melita Ambrožič iz Nuka pravi, da želijo slediti željam uporabnikov, “a že zdaj primanjkuje denarja za redne dejavnosti. Če bo raziskava pokazala, da si tega želi veliko študentov, bomo začeli iskati rešitve.” Dodaja, da bodo morali pripraviti načrt, kako zapreti preostale prostore knjižnice in odpreti le čitalnico. To bi po njenih besedah zmanjšalo stroške ogrevanja, varovanja in čiščenja. “Če pa bi si uporabniki želeli gradivo tudi izposojati, bi to izjemno podražilo stroške celonočnega obratovanja,” še pravi Ambrožičeva. Sicer je po zadnjih podatkih kar 71 odstotkov vseh članov Nuka študentov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.