Slovenija
24 ogledov

Sum korupcije v Novem mestu

Alojz Muhič Jerca Božič
Koalicijska pogodba. Občinarji razdelili stolčke.

“Če bi takšni dogovori med političnimi akterji dejansko obstajali, bi pomenili sistematičen klientelizem pri kadrovanju v javnem sektorju,” koalicijsko pogodbo med novomeškim odborom Slovenske ljudske stranke (SLS) in Zveze za Dolenjsko župana Alojzija Muhiča komentirajo na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Koliko je vredna podpora

Kot razkriva na portalu Cuvar.si objavljena koalicijska pogodba iz leta 2010, sta si stranki vnaprej razdelili funkcije. V zameno za sklenitev koalicije naj bi SLS dobila mesto podžupana, direktorsko mesto, dve vodilni mesti in članstvo v dveh nadzornih svetih podjetij. Zadržali naj bi tudi svoje funkcije in resorje. Pri tem naj bi upoštevali ustrezno izobrazbo in izkušnje.

Sporne inicialke v pogodbi

V pogodbi se stranki zavezujeta tudi, da bosta “razrešili kadrovsko situacijo za dr. J. F. najmanj na delovno mesto, ki ga je zasedala v letu do 2004”. Do takrat je bila Jožica Fabjan pomočnica direktorja na Komunali, nato pa je odstopila zaradi afere, zaradi katere je bilo pozneje vloženih in zavrženih več ovadb. Po volitvah leta 2010 je spet postala pomočnica direktorja tega podjetja. Muhič v tem členu ne vidi “nobene posebne spornosti. Ni mi jasno, kako je pogodba prišla v javnost, saj obstajata le dve kopiji in jaz imam svojo na varnem, torej je morala priti iz druge strani.” Dodaja, da gre “za gonjo političnih nasprotnikov, a pogodba je poštena in jasna, brez takšnih pogodb ne bi bil legitimno imenovan noben minister”.

KPK morda v postopek

V KPK bodo začeli postopek, če bodo zanj izpolnjeni pogoji. Menijo, da morajo biti zaposlitve v občinski upravi in javnih podjetjih nepristranske “in ne smejo biti podvržene zasebnim ali političnim interesom, kombinacijam ali kupčkanjem”. Klientelistično kadrovanje lahko po njihovem mnenju vodi v potencialno ogrožanje javnega premoženja, “saj prvo merilo ni kakovost kadrov, temveč njihova pripadnost”. In to, še pravijo v KPK, lahko v določenih primerih predstavlja korupcijo. Alojz Turk iz SLS se na naše klice ne odziva.

Komentarjev 5
  • deželan 13:34 23.november 2012.

    Jasno in kakšno je to sporočilo mladim , ko se odločajo za študij ?Najprej se naj včlanijo v stranko, se dogovorijo kakšno službo jim bodo " zrihtali " nato pa se vpišejo na faks. Na a način ...prikaži večn bi imeli zopet usmerjeno izobraževanje :))

  • deželan 13:31 23.november 2012.

    Očitno se bo moral Maribor ponoviti kar povsod !- Kako se volijo svetniki ?- Kako se delijo delavna mesta ?- kako se vodijo stečaji ?- Kako se vodijo državne investicije ?- Kako se nadzira ...prikaži več državna podjetja in državne banke ? pri slednih je AUKN sedaj, ko je že vse na dnu ugotovil da bo mogoče dobro izvesti forenzično raziskavo poslovanja . Najprej je podana informacija v javnost , tako kot bi opozoril "nepridiprave" , obveščamo vas, sedaj pa bo , saj ste imeli dovolj časa urediti dokumentacijo ( 8 let ) da ne bo kakšnega grešnega kozla !Ali bomo morali pooblastiti Mariborčane, da se postavijo po robu ropanju ?

  • feferon 12:18 23.november 2012.

    A res?? A samo tam?? Pejte spat!!!!!