Slovenija
113 ogledov

Sum zlorabe še ni ovržen

Čeprav je sodnik Wilsona opozoril, da mu v primeru dokazane krivde v vseh točkah Žurnal24 main
Slovenjgraško sodišče v primeru štiriletne deklice s Koroškega: Uradnega pregona ne bo. Munc: Deklica je na varnem in v varnem okolju. Izvedenki: Nujen bi bil psihološki pregled deklice.

Očetu, ki punčko kljub jasni določitvi sodišča skriva že več kot pol leta, je tako v vodo padel še zadnji izgovor, s pomočjo katerega je ves čas zagovarjal svoje ravnanje, so poročali v Dnevniku. Deklica je bila namreč lani s pravnomočno sodbo dodeljena v vzgojo, varstvo in oskrbo materi, oče pa odločitve sodišča ni spoštoval in deklice ni želel izročiti materi. "Odgovoril" je z obtožbo, da naj bi materin oče deklico spolno zlorabljal.

Neuspešna je bila tudi sodna izvršba četrtega marca, pri kateri je sodelovala tudi policija, saj deklice na očetovem domu niso našli.

Policijska preiskava hudih obtožb o spolni zlorabi otroka ni potrdila, očetovo ovadbo pa je  zavrglo še slovenjgraško tožilstvo.

Preiskava se nadaljuje, a brez tožilstva
Za dodatna pojasnila v zvezi z odločitvijo tožilstva, smo vprašali Matica Munca iz Svetovalnice Akcija!. "Tožilstvo se je odločilo, da ne bo nadaljevalo pregona, kar mora zdaj nadaljevati oče sam." Dodal je še, da pri omenjenem časniku niso povzeli mnenja izvedenk, ki z deklico sicer nista govorili, da je nujno potrebno delati s punčko, saj do danes še ni odgovora, kaj se je ali ni zgodilo v tej zadevi.

Izvedenki nista ovrgi suma zlorabe
Izvedenki sta podali zgolj okvirno oceno na osnovi podatkov iz spisa in ogleda video-posnetkov. Za natančnejšo oceno deklice bi bilo po njunem nujno treba opraviti psihološki pregled.

Zavrgli vse ovadbe proti očetu
"Preiskava se nadaljuje, vendar brez tožilstva. Prav tako je korektno, da slovenska javnost ve, da je tožilstvo zavrglo vse ovadbe proti očetu in je pisanje o "ugrabitvi" pač populistično in neresno," je pojasnil Munc.

Munc je ob tem komentiral tudi odločitev konkretnega tožilca. "Tožilec Ivo Šume ni v celoti upošteval mnenja izvedenk in je zadevo hitro zaključil. Izvedenki sta v svojem menju izrecno navedli, da je njuno mnenje delno in da razgovori, ki so potrebni za izdelavo dokončnega mnenja, še niso bili opravljeni. Tožilec izvedenkama ni sledil v tej točki in se je odločil zadevo zaključiti še preden bi izvedenki lahko podali odgovor na vprašanja: kakšna je verjetnost, da je do zlorabe v tem primeru dejansko prišlo ... Na to vprašanje še vedno ni odgovora, kar je ključnega pomena. Zakaj se je tožilec tako odločil brez pridobitve teh odgovorov in brez celostnega izvedeniškega mnenja je vprašanje, ki se mi zdaj postavlja. Žal v javnosti delne resnice izpadejo včasih zelo zanimivo, ne odražajo pa dejanskega stanja," je odgovoril Munc.

Svetovanje bo potekalo še naprej, je še pojasnil Munc, v skladu z načrtom zaščite deklice kot oškodovanke. Sledili bodo tistim načrtom, "ki ga ni naredil nihče drug, sploh pa ne pristojni Centra za socialno delo (CSD) Ravne na Koroškem."

Deklica je v varnem okolju
Na vprašanje, kaj je s socialnimi stiki deklice, obiskovanjem vrtca in ali ni morda zanjo slabo, da je na nek način "izolirana" od zunanjega sveta, pa je Munc pojasnil, da na to težko odgovori, ker ne ve, kje deklica je, a pravi, da je na varnem.

"Načeloma nihče ne pravi, da je deklica "izolirana" in tudi zaenkrat obiskovanje vrtca v Sloveniji ni obvezno, saj potem bi bili celi tisoči slovenskih otrok, ki ne hodijo v vrtce, "socialno izolirani", kar je seveda absurd. Namigovanja, da je deklica zdaj oškodovana zaradi nekakšne "izolacije" so zlonamerna. Vsak otrok potrebuje varno okolje in tudi koroška deklica ga ima," je sklenil.

Deklico naj izroči materi
Odvetnik Miran Kos, zagovornik mame, je potrdil, da sta bili kazenski ovadbi s strani očeta mladoletne deklice zoper njeno mater in dedka zaradi suma storitve kaznivega dejanja spolnega napada na osebo mlajšo od 15 let, zavrženi 18.maja 2011.

"Pred tem je bilo v okviru posameznih preiskovalnih dejanj izdelano izvedensko mnenje, iz katerega jasno izhaja, da vedenje mladoletne deklice ni posledica spolne zlorabe, kot je to opisoval oče deklice in njegova družina," je zapisal v sporočilu. "Izvedenki sta med drugim tudi zapisali, da je pri očetu mladoletne deklice, njegovih sorodnikih in svetovalcih podano 'nesmiselno stopnjevano nezaupanje strokovnim službam, ki že meji na preganjalna občutja'," je še navedel Kos in dodal, da je sedaj ovržen sum spolne zlorabe deklice.

Ponovno so tudi pozvali očeta, da deklico izroči materi, saj deklici po njihovem z vsakim dnem, ko je izolirana od okolja in ko ne vidi svoje matere, nastaja večja škoda v njenem razvoju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.