Slovenija
1148 ogledov

Sumijo, da je župan prejel podkupnino!

Denar, evro, štetje denarja
1/2
Profimedia
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je prejela prijavo zoper ilirskobistriškega župana Emila Rojca, v kateri mu očitajo sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in prejemanja podkupnine. KPK je del prijave odstopila v reševanje policiji in občinskemu nadzornemu odboru, poročajo današnje Primorske novice.

V prijavi, ki jo je prejela KPK, županu Občine Ilirska Bistrica Emilu Rojcu očitajo več kaznivih dejanj. Komisija je "v okviru predhodnega preizkusa prijave ugotovila, da se del očitkov nanaša na sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in prejemanja podkupnine po določbah kazenskega zakonika, zaradi česar je prijavo odstopila policiji. Del prijave je komisija odstopila v pristojno reševanje nadzornemu odboru Občine Ilirska Bistrica".

Neuradno naj bi se del prijave nanašal na očitke o nepravilnostih v poslovanju vaške skupnosti Trpčane. Ta naj bi kot darilo županu Rojcu ob koncu lanskega leta namenila določen odstotek denarja.

Poleg prejemanja podkupnine prijavitelj Rojcu sicer očita tudi sprejemanje vrednega darila, o katerem naj ne bi poročal KPK. Po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije mora namreč uradna oseba v primeru sprejema darila, katerega vrednost presega 50 evrov, o tem najkasneje v osmih dneh obvestiti KPK. Komisija prijavo v tem delu še obravnava.

Emil Rojc | Avtor: Facebook/Emil Rojc Facebook/Emil Rojc

Občina Ilirska Bistrica v Trpčanah že več let načrtuje gradnjo meteorne in fekalne kanalizacije, za katero je v letošnjem proračunu predvidenih 838.000 evrov, prihodnje leto pa je za protipoplavne ukrepe v vasi načrtovanih še 576.000 evrov. Pred kratkim pa je v uporabo predala obnovljen odsek lokalne ceste med Podgrajami in Betulo v tem delu občine, za katerega naj bi po podatkih iz občinskega proračuna odštela slabih 450.000 evrov, poroča časnik.

Rojc je na Twitterju zapisal, da prijavo, da je dobil podkupnino, obravnavajo KPK, policija za gospodarski kriminal in občinski nadzorni odbor, pri čemer je "prepričan, da bi se stopnja korupcije v Sloveniji znižala", če bi se mediji, KPK in policija ukvarjali "z raziskovanjem, kaj vsebuje pet milijard bančne luknje, in ne s tem, kam je šlo 75 evrov iz vasi Trpčane".

Komentarjev 2
  • mina6 21:19 25.maj 2022.

    KPK, PREIŠČITE RABOTE ROBERTA GOLOBA!!!

  • bobubob 19:02 25.maj 2022.

    Župan, eden redkih s hrbtenico, je zelo očitno nekoč nekomu stopil na rdeče kurje oko.....in to še vedno boli, bolii, zato bodo organi 'našli' dokaze in ga pošteno (ne pravično temveč močno) sprocesirali, saj imajo novi obrazi za to dovolj ...prikaži večlj moči - ker so volilci tako želeli. Saj ne bo edini, to je stara praksa, v opomin vsakomur, ki bi pogledal v prepovedano smer, videl nagega cesarja in rekel bobu bob. Slovenec Slovencu Slovenec.