Slovenija
16576 ogledov

Supanje, surfanje in veslanje na jezeru začasno prepovedani

Cerkniško jezero
Supanje, surfanje in veslanje na jezeru so trenutno prepovedan, je objavil Notranjski regijski park. Po veljavnem odloku je namreč plovba za namen rekreacije dovoljena, ko je vodostaj vsaj 150 centimetrov, zdaj pa je 42 centimetrov.

"Ob tako nizkem vodostaju plovba povzroča kaljenje, s tem se zmanjšuje količina kisika v vodi in v zadnjih dneh so ribiči kot posledico že opazili nekaj manjših poginov rib. Surferje, suparje in veslače zato prosimo, naj po zadnjem koščku vode v jezeru, ribniku Rešeto, NE VESLAJO! Priložnosti za to bo še veliko in to že v kratkem. Kmalu bodo tu jesenske padavine, ki bodo v nekaj dneh jezero napolnile. V primeru nadaljevanja suše bo Ribiška družina Cerknica začasno prepovedala tudi ribolov," so zapisali v Notranjskem regijskem parku.

"Trenutno je jezero popolnoma prazno, voda je le v ribniku Rešeto, pred leti z nasipom umetno ustvarjenem stalnem viru vode, kamor cerkniški ribiči rešijo ribe in rake iz usahlih delov jezera. Tudi ta vir vode bi bil pred nekaj dnevi skorajda izgubljen zaradi nepredvidljive in nenehno spreminjajoče se kraške narave Cerkniškega jezera. V ribniku se je namreč odprl se je namreč nov požiralnik in če ribiči, skupaj s civilno zaščito Cerknica, ne bi nemudoma ukrepali in požiralnika zasuli, bi v podzemlje odšla tudi ta voda," so pojasnili.

"Zelo priljubljena na jezeru sta supanje in surfanje, pa tudi veslanje s čolni, a ker je voda trenutno le v ribniku, nekateri obiskovalci te aktivnosti počnejo v ribniku. Ob tako nizkem vodostaju plovbe v vodi povzročajo kaljenje, s tem s zmanjšuje količina kisika v vodi in v zadnjih dneh so ribiči kot posledico že opazili nekaj manjših poginov rib,"  ratlagajo v Notranjskem regijskem parku.

Plovba ob tako nizkem vodostaju je prekršek. Prijava zanj se lahko poda Medobčinskemu redarstvu ali upravljavcu parka. Globa znaša 200 evrov.

dezurni@styria-media.si

 


 

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:16 17.avgust 2021.

    Pa sigurne se bo našel folk, ki prepovedi ne bo upošteval.