Slovenija
32 ogledov

"Super se imamo, le kuhano vino je nekam redko."

lučke Saša Despot
Za veseli december milijon obiskovalcev.

Na ljubljanskih ulicah se v teh dneh gnete ljudi, prestolnica namreč ponuja ogromno prazničnega vzdušja tako na tradicionalnih stojnicah po starem mestnem jedru kot s številnimi družabnimi prireditvami, ki so prilagojene vsem generacijam in različnim okusom. 

Pravzaprav vsako leto ob tem času ugotavljamo, da je vedno več ljudi, tujcev, pa tudi domačih gostov, ki prihajajo organizirano, z avtobusi, na ogled okrašene Ljubljane.

"Le kuhano vino je nekam redko"

Tako smo pri eni ob stojnic naleteli na glasne Štajerce, ki so si v Ljubljano izbrali za zaključni novoletni izlet. Najprej so se popeljali po Ljubljanici, za tem so si omislili še kulinarično - pivski izlet in ogled Pivovarne Union, pred odhodom domov pa so se ustavili še na kuhanem vinu v centru mesta: "Lani smo bili v Zagrebu, letos v Ljubljani in všeč nam je," je dejal Matej iz okolice Maribora, navdušen nad okrasitvijo in vzdušjem: "Super je, le kuhano vino je nekam redko," je dejal v smehu. Službeni kolegi so mu ob tem le prikimavali. 

Ljubljana 26.12. 2016 | Avtor: V. L. V. L.
"V decembru imamo povečano povpraševanje po vodenih ogledih mesta Ljubljana, poleg tujih gostov vodnike najemajo tudi domača podjetja v okviru svojih prednovoletnih srečanj. Poleg klasičnega ogleda Ljubljane obiskovalci največ sprašujejo po kulinaričnem ogledu Okusi Ljubljane in Pivskem doživetju Ljubljane. Sicer pa turiste poleg vodenih ogledov najbolj zanima še praznični sejem, vožnje z ladjico, Ljubljanski grad, Stolnica, Narodna galerija in Plečnikova hiša," pravi direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek, ki potrdi, da je na ljubljanskih ulicah vsako leto več obiskovalcev, tudi domačih:

Ljubljana ruši rekorde

lučke | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Na podlagi statističnih podatkov smo z obiskom zadovoljni. Na Turistično informacijskem centru (TIC) beležimo obisk, ki kaže na to, da število gostov povečuje. Po statistiki obiska na TIC-u beležimo 6 odstotno povečanje domačih gostov v primerjavi z lanskim letom, medtem ko se je obisk tujih gosto več kot podvojil v primerjavi z lanskim letom," so z letošnjim izkupičkom zadovoljni ljubljanski turistični delavci. 

Praznično Ljubljano bo obiskalo milijon ljudi

Dosedanja statistika napoveduje, da bo letošnjo decembrsko Ljubljano obiskalo okoli milijon obiskovalcev. Kot je dodala direktorica, to obetajo tudi dobri podatki decembrskih nočitev. V prvih 18 dneh je namreč zasedenost prenočišč za dobrih 13 odstotkov večja, kot je bila v enakem obdobju lani: "Največ je gostov iz sosednjih držav Italije in Hrvaške. Pri nočitvah po trenutnih statističnih podatkih kaže, da bo letošnji december rekorden. Po napovedih bo večina ljubljanskih hotelov na dan 31.12. zasedena,  v času od 24.12. do 2.1. pa je napovedana zasedenost trenutno 52 odstotna. Nočitve za prvih 18 dni decembra 2016 kažejo 13,4 odstotno večjo zasedenost v primerjavi z istim obdobjem lani. Lani je prireditve v sklopu Decembra v Ljubljani obiskalo okoli milijon ljudi, če se ne zgodi kaj nepredvidenega pričakujemo vsaj podobno število gostov tudi letos," pravi Stuškova. 

Dve uri ogleda za deset evrov

lučke | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Če si boste najeli vodnika, vas bo ogled okrašenega mesta stal deset evrov ( otroci pet). Z vodnikom se boste sprehodili skozi praznično okrašeno Ljubljano, na prazničnem sejmu pogledali za kako unikatno darilce in se spoznali z zgodbo in idejno zasnovo okrasitve, katere avtor je že vrsto let poznan slikar Zmago Modic. Sicer je po mestu nameščenih 64 kilometrov svetlobnih skulptur in lučnih girland: Z letošnjo okrasitvijo Modic želi, "da bi v določeno obdobje življenja posameznika prinesla čim več pozitivne energije, veselja do drugih in samega sebe ter posledično ljubezni v času in prostoru", so zapisali pri Turizmu Ljubljana. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • mirror 21:32 30.december 2016.

    V našemu kuhanemu vinu je polno nageljnovih žbic, ki so poceni, kisla limona in cimeta da kar peče, o vinu pa ni sledu. Ko ga popiješ, te še ogreje ne.

  • mirror 21:28 30.december 2016.

    Če hočeš pravo kuhano vino, ga skuhaj sam ali pojdi v Avstrijo ali Nemčijo na katerikoli sejem. Tam je kuhano vino res tako kot mora biti. Našega kuhanega vina v prestolnici pa še zastonj nočem.

  • Božidar Dinič 19:09 30.december 2016.

    kosovo republika