Slovenija
17 ogledov

Šušteršič: DL ne bi smela v koalicijo s SD

Novice: Osnutek koalicijske pogodbe je ekonomsko škodljiv - Janez Šušteršič Saša Despot
Izjave Lukšiča glede sodelovanja z nekdanjim ministrom za finance Šušteršičem v morebitni novi vladi po besedah Šušteršiča le potrjujejo njegovo oceno, da v koaliciji s SD ne bi mogli nadaljevati projektov te vlade. "Zato DL ne bi smela v koalicijo s SD, če bo ta vztrajala pri svojih stališčih," meni Šušteršič.

Predsednik SD Igor Lukšič je namreč na današnji novinarski konferenci komentiral razhajanja v politikah SD in DL, zlasti kar zadeva ustanovitve državnega holdinga in slabe banke.

Predsednik SD meni, da je slaba banka "konstrukt" nekdanjega ministra in podpredsednika DL Šušteršiča, prav tako tudi zakon o državnem holdingu in "brezprizivna" varčevalna politika, ki "domuje le še v DL in v tej vladi". V vladi, v kateri bi bila SD, "finančni minister s tako politiko", kot jo ima Šušteršič, po Lukšičevih besedah ne more imeti nobene vloge.

Šušteršič je sicer že v eni od izjav minuli teden ocenil, da bo oblikovanje nove vlade in sodelovanje DL v njej brez SLS bistveno težje. Spomnil je, da se je DL s SLS v marsičem strinjala, drugih strank, ki bi zagovarjale podoben program kot DL, pa da med potencialnimi partnericami nove vlade ni.

Ministra sta lahko tudi v drugi vladi

V DL so sicer načeloma dogovorjeni, da bi njihova nekdanja ministra, Šušteršič in Senko Pličanič, lahko bila ministra tudi v morebitni novi vladi, če bi tako želela, je še pojasnil Šušteršič. Pri tem pa je še poudaril, da ne gre zanj osebno, saj da se je vedno pripravljen umakniti boljšemu kandidatu, "problem je negativen odnos do ključnih projektov, ki jih je DL podpirala v sedanji vladi".

Pličanič pa meni, da je projektna vlada, ki bi bila oblikovana kot način, da pridemo do predčasnih volitev, ob takem parlamentu, kot je sedaj, slaba rešitev. Zato je treba po njegovem mnenju poiskati druge načine, ki bi pripeljali do predčasnih volitev.

Ocenil je, da je ravnanje poslancev dveh največjih strank SDS in PS, ki svojih dveh predsednikov ob poročilu protikorupcijske komisije niso obsodili, nesprejemljivo. To, kot pravi nekdanji minister, "postavlja pod vprašaj legitimnost DZ v tej sestavi".

"Ker predsednik vlade Janez Janša ne ravna, kot bi odgovoren politik v taki situaciji ravnal, torej šel po zaupnico, so edina rešitev predčasne volitve, in to čim prej," je prepričan Pličanič. Opomnil je, da narašča tudi nezadovoljstvo med ljudmi.

Komentarjev 3
  • klincek 18:38 18.februar 2013.

    dl na smeti pa s sabo naj vzame že sd

  • Pepe1 18:36 18.februar 2013.

    Lukšič z svojemi bedarijami samo pomaga Janši na oblasti,njegove izjave,da se ne bo pogovarjal,če ni precednik stranke samo kaže kakšno visoko mišljenje ima o sebi zato naj SD PREVZAME PAMETEN POLITIK IN BO jANŠA OSTAL BREZ VSEGA V 24 URAH

  • Miha Mihi 18:02 18.februar 2013.

    napiše se z SD ne s SD....