Slovenija
37 ogledov

Sv. Višarje točka združitve vseh rojakov

Sv. Višarje Wikimedia
Ob romarski cerkvi Matere Božje na Svetih Višarjah so se danes srečali verniki treh Slovenij: matične, zamejske in izseljenske, saj bo potekalo Romanje treh Slovenij, ki vsako leto pritegne več tisoč udeležencev.

Srečanje prirejata Raffaelova družba s pomočjo urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje je vedno odmevno, saj ponavadi privabi veliko število ljudi v to romarsko središče Višarske Matere Božje treh sosednjih narodov na meji med romanskim, germanskim in slovanskim svetom, ki ga je pod fašizmom poslikal sloviti slovenski slikar Tone Kralj.

Romanje ima sicer predvsem verski značaj, a zaradi odmevnih predavanj, ki ob tem potekajo, ima tudi širši, tako kulturni kot vseslovensko združevalni pomen, predvsem pa je to druženje Slovencev z vsega sveta.

Dopoldan so tako udeleženci romanja lahko prisluhnili predavanju dolgoletnega prijatelja višarskih romanj Tomaža Pavšiča z naslovom Slovenija, ostani naša!, ob 12. uri pa se je pričela slovesna maša, ki jo je skupaj z izseljenskimi duhovniki daroval celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek. Po maši je potekal kratek kulturni program, v katerem sta sodelovala cerkvena zbora iz Žabnic in Ukev ter moški oktet iz Žabnic.

Na Svetih Višarjah so sicer od 31. julija do danes potekali Višarski dnevi, kot pri Rafaelovi družbi imenujejo vsakoletne študijske dneve za mlade iz tujine, Slovenije in zamejstva. Mladi udeleženci so bili letos na Koroškem v Avstriji, kjer so spoznali življenje Slovencev v Pliberku, Dobrli vasi in Železni Kapli, na izletu pa so bili tudi v Kanalski dolini v Italiji.

Komentarjev 1
  • jezero 07:50 03.avgust 2014.

    A tisti moralni teolog, ki ga sicer najdeš povsod, kot konjske fige, pa ne bo odšel na versko prireditev?