Slovenija
38 ogledov

SV zavrača očitke o neustrezni prehrani vojakov na meji

Gibina Anže Petkovšek
Slovenski vojaki, ki v času begunske krize patruljirajo na schengenski meji, naj ne bi dobili ustrezne prehrane, se je iz vrst vojakov slišalo te dni. Očitke Slovenska vojska zavrača.

V času begunske krize so v obvladovanje razmer slovenski vojaki vključeni že od septembra, v zadnjih dneh skupaj s policisti patruljirajo ob meji. Da ni ustrezno poskrbljeno za njihovo prehrano, predstavnik Slovenske vojske Simon Korez zavrača.

Za vse vojake v vojašnicah je organizirana topla malica, kjer veljajo strogi predpisi. Skuhana hrana mora biti razdeljena v dveh urah in pol, je dejal Korez. Vojaku po predpisih na področju javne uprave pripada regres za prehrano v znesku 3,26 evra. V tej vrednosti mu pripravijo tako topel kot hladen obrok.

Ker vojakom na terenu ne bi mogli razdeliti hrane v dveh urah in pol, v času, ko patruljirajo na meji, po njegovih besedah dobijo suhi dnevni obrok, ki ga dnevno sestavijo v vojašnicah. S tem dobijo takšno kalorično vrednost, kot jim jo je treba zagotoviti.

Podnevi sendvič, ponoči še jabolčni zavitek

Zajtrk sestavljajo kruh, narezek suhe salame, topljeni sir, jabolko, čokolada in 0,3 litra soka. Za malico dobijo dve žemlji, jabolko, kos sira, narezek salame, čokolado in pollitrsko plastenko vode. Nočni dodatek pa sestavljata mleko in jabolčni zavitek.

Po Korezovih besedah je zdaj na nalogah približno 130 vojakov, ki so prejeli tak komplet.vV zbirnih centrih, kjer jim hrano lahko zagotovijo v dveh urah in pol, je malica topla. Pripeljejo jo hkrati s prehrano za migrante. 

Komentarjev 12
  • erikkk 19:57 28.februar 2016.

    vrjetno je tu v ozadju dosega višje plače ... pol se pa hrano ven meče

  • malonaokoli 09:07 28.februar 2016.

    jap, med tem pa priseljenc Zoki otresa z nasmeški o dogovorih z šejkom in maščevanjem slovencem...tudi to je resnica. Kdo vas ima v resnici rad in vam v zameno za tlakovce pripelje skrajneže za hrbet. Koliko jih bo v Ljubljano ...prikaži več pripeljal ? več kot imamo vojakov ?

  • Žurnalček 04:55 28.februar 2016.

    Še enkrat sem imel okršaj z oficirji zaradi hrane. Dobim premalo napolnjen krožnik z pasuljem in rećčem trpezarcu da doda mankajoče . Ni hotel , jaz pa z pladnjem do dežurnega oficirja brigade , ki je kontroliral red v jedilnici ...prikaži veči in : Druže kapetane vojnik taj i taj , ja sa ovako malo hrane ne mogu izvršavati dnevne zadatke ! Pogleda , vidi da manjka , me pelje seboj na kuharjevo okence in zapove , da mi doda hrano . Šiptar neda , kapetan ponori , grozi z vojnim sodiščem , šiptar se ustraš in mi butne na talar polno šeflo , da je šlo vse čez krožnik . Oficir se sedaj dere na njega , da je ukazal samo dopolniti , ne pa napolniti krožnik , jaz pa pograbim pladenj in švignem mimo , onadva pa v kreg ! Že ko sem stopal do dež. of., je prisotna vojska vedela kam grem in v jedilnici z 200 sedeži se miška ni slišala , ker so vsi samo čakali, da bo po mene prišla straža , ne pa da bom dobil tako po sreči trojno porcijo pasulja !