Slovenija
5015 ogledov

Predsedstvo SD-ja Švarc Pipan pozvalo k odstopu

Dominika Švarc Pipan Flickr/Vlada RS
Seja predsedstva Socialnih demokratov, na njej so sklenili, da ministrico Švarc Pipan pozovejo k odstopu.

Ob 18. uri se je sestalo predsedstvo Socialnih demokratov; razpravljajo o nakupu propadajoče stavbe na Litijski cesti v Ljubljani in morebitni odgovornosti ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, članice SD, pri spornem nakupu. Že pred sejo je veljalo prepričanje, da ministrica podpore v predsedstvu stranke ne uživa. Prevladovalo naj bi prepričanje, da je za nakup brez varovalk objektivno odgovorna in da bi morala oditi s položaja. 

Člani najožjega vodstva SD naj bi ministrici že na včerajšnjem srečanju povedali, da bi bilo najbolje, če bi sama zapustila vlado. Švarc Pipan naj bi vendarle vztrajala, da bo na položaju ostala. 

Po seji predsedstva stranke je sledila izjava za javnost predsednice SD Tanje Fajon, ki je povedala, da so Švarc Pipan pozvali k odstopu, zato da pristojni organi nemoteno opravijo svoje delo. Fajon je v izjavi izpostavila, da stranka s tem prevzema resno odgovornost, spoštovali bodo tudi ugotovitve pristojnih organov, ko bodo opravili svoje delo. 

Povedala je, da so na seji opravili resno debato, slišali so pojasnila tako s strani ministrice Švarc Pipan kot nekanjega državnega sekretarja Uroša Gojkoviča, ki je sodeloval pri spornem nakupu. "Podpiramo poteze vseh na ministrstvu, ki se trudijo pojasniti vse okoliščine spornega nakupa. Vendar na tej točki gre tudi za objektivno odgovornost, veliko je nepojasnjenih zadev," je bila jasna Fajon. Dodala je, da najmanj, kar pričakuje je, da bo predsednik vlade Robert Golob spoštoval odločitev predsedstva stranke. 

Na vprašanje, kaj je Švarc Pipan pojasnjevala predsedstvu stranke, je Fajon odgovorila, da ne bi bilo korektno, da govori v njenem imenu. "Rečem lahko le, da sta bila skupaj z nekdanjim državnim sekretarjem oba na voljo za vsa vprašanja. Poudarjam, da je bila razprava dolga. O krivdi nismo odločali, ni na nas, da se eodločamo o njej, je pa prav, da prevzamemo objektivno odgovornost, da organi pregona lahko opravijo svoje delo."

Na vprašanje, kaj če premier ne bo sledil pozivu, je Fajon ponovila, da je sporočilo in sklep vodstva stranke jasno: ministrico za pravosodje pozivajo, da prevzame objektivno odgovornost in na tej točki odstopi, da lahko vse službe nemoteno opravijo svoje delo. 

Kot je znano, Švarc Pipan se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. V SDS so proti ministrici danes vložili interpelacijo, premier Golob pa je na seji DZ v odgovoru dejal, da želi razčistiti, kdo je tisti, ki je glede nakupa sodne stavbe na Litijski zavedel vlado.

 

Robert Golob Slovenija Golob o delovanju Švarc Pipan: "Meni je to popolnoma nelogično!" Nova sodna stavba na Litijski Sum kršitve Slovenija Nad ministrstvo za pravosodje tudi KPK

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 42
  • Avatar rajko55
    rajko55 12:08 30.januar 2024.

    Tudi stojmenova bo letela.... zato pa z denarjem davkoplačevalcev in mimo vse stroke na hitro ustanavlja svoj zasebni inštitut za UI, v katerem bo direktorica.....

  • SamoResnica 11:24 30.januar 2024.

    Mogoče pa SD želi, da se zadeve ne razjasnijo in s pozivom po odstopu želijo zakriti krivce?

  • vojko19 10:48 30.januar 2024.

    Vrniti vse diplome nazive, pravzaprav kdo ji je podelil titule! Še oseba s osnovnošolsko izobrazbo si nebi dovolila kaj takega. Prav za prav najlepše je zapravljati tuj denar in to se dogaja v jugosloveniji že od leta 1991 iz leve ...prikaži več desne in še katere strani!