Slovenija
32662 ogledov

Svet ima malo časa za pripravo. Resna opozorila: grozi nova pandemija.

laboratorij analiza bakterij Profimedia
Medtem ko si svet šele začenja okrevati po opustošenju bolezni Covid-19, se sooča z možnostjo pandemije zaradi veliko bolj smrtonosnega patogena.

Strokovnjaki opozarjajo pred realno novo grožnjo svetu, ki se imenuje ptičja gripa. "Zaskrbljujoče je, da so pred kratkim poročali, da mutirani sev H5N1 ni le okužil minkov na farmi za krzno v Španiji, ampak se najverjetneje širi med njimi. Še huje, zgornja dihala kun so izjemno primerna za delovanje kot kanal za prenos na ljudi.", je za New York Times dejal Thomas Peacock, virolog, ki preučuje ptičjo gripo.

"Svet mora ukrepati zdaj, preden ima H5N1 kakšno možnost, da postane uničujoča pandemija. Imamo veliko potrebnih orodij, vključno s cepivi. Manjka le občutek nujnosti in takojšnjega ukrepanja," opozarja virolog.

Najboljša obramba pred novim smrtonosnim patogenom je agresiven nadzor, ki najprej zahteva njihovo hitro odkrivanje. Združene države, Svetovna zdravstvena organizacija in svetovni zdravstveni uradniki že imajo mreže za nadzor gripe, vendar glede tega številni strokovnjaki za ptičjo gripo menijo, da mreže ne delujejo dovolj dobro glede na stopnjo nevarnosti. Takšen nadzor bi moral dati prednost ljudem v perutninski industriji, a segati tudi dlje, piše New York Times.

Potrebno je hitro ukrepanje

Če različni sevi gripe okužijo isto osebo hkrati, lahko sevi zamenjajo genske segmente in ustvarijo nove, bolj prenosljive. Če se delavec na farmi kun z gripo okuži tudi z virusom H5N1, je to lahko vse, kar je potrebno za pandemijo.

Da bi se temu izognili, bi moralo biti hitro testiranje široko dostopno in enostavno dostopno po vsem svetu, zlasti za perutninske delavce in ljudi, ki imajo opravka z divjimi pticami ali drugimi divjimi živalmi. Trenutne zmogljivosti testiranja bi se morale hitro širiti, obstajati bi morali načrti za povečanje količine testov in preskusnih zmogljivosti, če bi se povpraševanje povečalo. Teh načrtov svet nima. 

Ptičja gripa Znanost Zdravje Nova pandemija takorekoč pred vrati?

Ptičja gripa | Avtor: EPA EPA

Primerki okužb tudi pri nas 

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je slovenske rejce konec januarja obvestila, da so v Avstriji v bližini slovenske meje potrdili izbruh ptičje gripe v gospodarskem obratu z nesnicami. Rejce so pozvali k doslednemu izvajanju biovarnostnih ukrepov.

1. februarja so poziv podkrepili z novimi informacijami o okužbah pri nas; pristojni so takrat ptičjo gripo potrdili pri 23 labodih grbcih na območju Prekmurja. 3. februarja je bila ptičja gripa potrjena pri poginulem črnem labodu v Živalskem vrtu Ljubljana. Tudi obiskovalce živalskega vrta so pozvali, da upoštevajo navodila živalskega vrta glede bivarnostnih ukrepov zaradi preprečevanja širjenja bolezni med pticami.

Danes so medtem z ljubljanskega živalskega vrta poslali novo sporočilo, poudarjajo, da so vse ptice v živalskem vrtu zdrave. Za zdaj še ostajajo pod poostrenim nadzorom, obiskovalci pa do nadaljnjega do njihovih ograd nimajo dostopa.

Ptičja gripa Zdravstvo Slovenija Resno opozorilo: blizu slovenske meje izbruh tega virusa WHO Zdravje WHO: Nevarnosti še ni konec

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 68
  • dani5 06:29 09.februar 2023.

    Če bo šlo tako naprej, bodo ovčke izumrle.

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 22:59 08.februar 2023.

    Zahvaljujoč internetu se ljudska neumnost širi bistveno hitreje. Na srečo nas je kar nekaj, ki vemo, da je več kot 95% novic na internetu lažnih.

  • Avatar zoo
    zoo 20:57 08.februar 2023.

    Čakaj, čakajj, ptičja gripa, leta 2005/2006 so nas tudi prepričevali o tej bolezni ptic, po Evropi pomorili na milijone perjadi, po Sloveniji za tri mesece perjad ni smela na svetel dan..IN??? Zdaj zopet, da bo v prvi vrsti majn mesa, ...prikaži več, posledično majn rejcev, in da bo farmacija bogato služila. Kar slabo ti rata s kakšnimi st (r) okovnjaki živimo na tej planeti.