Zdravje > Aktualno
3259 ogledov

Nova pandemija takorekoč pred vrati?

Ptičja gripa EPA
To so virusi, ki predstavljajo največjo nevarnost za novo pandemijo.

Pandemije koronavirusa še ni konec, znanstveniki pa že domnevajo, da se za vogalom skriva nova. Največji grožnji sta ebola in nipa, ki sta smrtni v kar 75 odstotkih primerov. Druge grožnje, ki bi lahko preplavile svet, če bi imele priložnost, so še ptičja gripa, krimsko-kongoška hemoragična mrzlica in kuga, poroča Daily Mail.

Agencija za zdravstveno varnost Združenega kraljestva (UKHSA) je ta teden posodobila svoj seznam, ki spremlja patogene grožnje, ki bi teoretično lahko preplavile svet, če bi imele priložnost. Vključuje 15 najstrašnejših nalezljivih bolezni.

Seznam zajema bolezni, ki se jih znanstveniki najbolj bojijo, bolezni z velikim vplivom; ptičja gripa, krimsko-kongoška hemoragična mrzlica (CCHF) in kuga. Da bi patogenu dodelili to kategorijo, imajo nalezljive bolezni z velikimi posledicami običajno visoko stopnjo smrtnosti, pogosto jih je težko prepoznati, zanje ni učinkovitega zdravljenja in zahtevajo uradni organiziran odziv, da se zagotovi učinkovito in varno obvladovanje, še piše Daily Mail.  Lokalno nastale bolezni se lahko ponovno pojavijo v državah, kjer so bile predhodno izkoreninjene, če so prisotni potrebni dejavniki prenosa.

Seznami teh bolezni so nastali zato, da bi lahko zdravstveni delavci ocenili tveganje okužbe za posamezno državo.

Strah pred ptičjo gripo

Kitajski seznam na primer vključuje sedem najbolj znanih nalezljivih bolezni, vključno s tremi vrstami ptičje gripe.

Strah pred potencialno uničujočo ptičjo gripo se je v tej državi prejšnji teden povečal po izbruhu epidemije med kunami. Že desetletja znanstveniki opozarjajo, da je prav ptičja gripa najverjetnejši kandidat za sprožitev naslednje pandemije zaradi možne rekombinacije, ki bi lahko vodila do združitve smrtonosnega seva ptičje gripe s sezonsko gripo.

Krimsko-kongoška hemoragična mrzlica (CCHF) je virusna bolezen, ki jo prenašajo predvsem klopi in je lahko smrtna v kar 40 odstotkih primerov. Bolezen, podobna eboli, ima podobne simptome na začetku okužbe, vključno z bolečino v mišicah, trebuhu, vnetim grlom in bruhanjem. CCHF je najbolj razširjena grožnja in je na seznamu 60 različnih držav, vključno z Afganistanom, Argentino, Hrvaško in Portugalsko, navaja Daily Mail. 

Bolezen je bila prvič prepoznana v Krimu leta 1944, kasneje pa so ugotovili, da je virus enak povzročitelju, ki je leta 1969 povzročil bolezen v Kongu. Od tod izvira ime bolezni. Krimsko-kongoška hemoragična mrzlica se pojavlja v vzhodni in južni Evropi, na območju nekdanje Sovjetske zveze, Mediterana, severo-zahodnem delu Kitajske, centralni Aziji, Afriki, bližnjem vzhodu in Indijskem polotoku. V Sloveniji krimsko-kongške hemoragične mrzlice ni, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).l 

Hudi akutni respiratorni sindrom (SARS) je virusna bolezen dihal, ki jo povzroča koronavirus, povezan s SARS. Gre za starejši in smrtonosnejši bratranec SARS-COV-2, zdaj znanega kot Covid-19, ki se je prvič pojavil na Kitajskem leta 2002.V času do julija 2003 je grozila pandemija; po znanih podatkih se je okužilo 8.096 ljudi, od tega je bilo 774 smrtnih primerov. Smrtnost okužbe je pri bolnikih, mlajših od 24 let, znašala 1 odstotek, pri bolnikih, starih 25–45 let 6 odstotkov, pri starih 45–64 let 15 odstotkov, pri starejših od 65 let pa kar več kot 50 odstotkov.

Med redkejšimi boleznimi je na seznamu 13 držav mrzlica Lassa, Marburg hemoragična mrzlica je na seznamu v sedmih državah, opičje koze v petih in "Lujo" virus v eni, Zambiji. 

Z mrzlico Lassa se lahko okužite po izpostavljenosti hrani ali gospodinjskim predmetom, okuženim z urinom ali iztrebki okuženih podgan. Pri ženskah povzroča vaginalne krvavitve in epileptične napade, prenaša pa se lahko tudi s telesnimi tekočinami.

Smrtonosni bratranec ebole, Marburg, ubije med četrtino in 90 odstotki okuženih. Okuženi bolniki postanejo kot duhovi z brezizraznimi obrazi, ki jih spremljajo krvavitve iz nosu, dlesni, oči in nožnice.

Opičje koze običajno prenašajo okuženi glodavci, podgane, miši in veverice. Ljudje se lahko okužimo z ugrizi okuženih živali ali z dotikom njihove krvi in ​​telesnih tekočin ter z uživanjem okuženega mesa divjadi.

Virus Lujo se je prvič pojavil leta 2008 v kratkem, a hudem izbruhu v Afriki.

Ostale smrtonosne bolezni na sezmamu so kuga, ebola, virus Junin, virus Andov, koronavirus bližnjevzhodnega respiratornega sindroma (MERS-CoV), virus Nipah in virus Machupo.

 

Komentarjev 3
  • jakec42 13:42 30.januar 2023.

    Za nekaj čas imamo dovolj covida ,inflacije in drugih narejenih katastrof!

  • vera23 13:01 30.januar 2023.

    Imamo predvsem pandemijo strašenja, v bistvu tekmovanja v napovedovanju črne prihodnosti. Navedeni so napačni povzročitelji, največjo nevarnost predstavlja sev iz vrste homo sapiens.