Slovenija
1339 ogledov

Svet za nacionalno varnost obsodil poskuse vplivanja na medije

Svet za nacionalno varnost Anže Petkovšek Sestanek sveta za nacionalno varnost.
Svet za nacionalno varnost obsodil poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev.

Svet za nacionalno varnost se je seznanil s poročilom v zvezi s prisluhi v arbitražni aferi ter obsodil kakršnekoli poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev. Izrazil je pričakovanje, da se Hrvaška v prihodnje vzdrži dejanj, ki so v nasprotju z vrednotami EU, vladavine prava ter varstva človekovih pravic in svoboščin.

Kot so po seji sveta za nacionalno varnost še sporočili iz urada vlade za komuniciranje, so se razširjene seje, ki jo je sklical predsednik vlade Marjan Šarec, poleg ključnih ministrov udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Dejan Židan, predstavnik največje opozicijske stranke Franc Breznik ter državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen za nacionalno varnost Damir Črnčec. Na seji je bil navzoč tudi direktor Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (Sova) Rajko Kozmelj.

Vlada naj bi po neuradnih informacijah ne glede na nova dejstva nadaljevala z vsemi aktivnostmi, povezanimi z implementacijo odločbe arbitražnega sodišča.

Svet za nacionalno varnost | Avtor: Anže Petkovšek Sestanek sveta za nacionalno varnost. Anže Petkovšek

Med člani vlade, ki so prišli na zasedanje, sta bila tudi finančni minister Andrej Bertoncelj in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Ta je glede dogajanja okoli prisluhov ter poskusov vplivanja na POP TV ob prihodu na sejo dejala, da je to nedopustno in se take stvari ne bi smele dogajati ter je prav, da se naša država odzove tako, kot je treba. "Upam, da je to vsem nam v poduk, kaj se po telefonu pogovarjati," je dodala.

V imenu največje opozicijske stranke se je zasedanja Sveta za nacionalno varnost udeležil poslanec SDS Franc Breznik, ki je ob prihodu pojasnil, da pričakujejo informacije, ki se jim zdijo že samoumevne. Predsednik SDS Janez Janša, ki je po navedbah stranke na poti v tujino, pa je na Twitterju navedel: "Žalostno. Po sedmih mesecih sklicana prva seja Sveta za nacionalno varnost. V razkroju zdravstvo, Slovenska vojska že četrtič zaporedoma ocenjena negativno, ilegalnih prestopov meje trikrat več kot lani - edina točka dnevnega reda pa pritisk na koalicijskega partnerja LMŠ POP TV."

Slovenska in hrvaška zastava Napeto Slovenija Zaradi poskusa pritiska hrvaške vlade na Pop TV sklic Sveta za nacionalno varnost

Iz kabineta predsednika vlade so danes sicer sporočili, da so zaskrbljeni in da gre za resne navedbe, ki terjajo ustrezna pojasnila. Izpostavili so še, da so vsakršni pritiski na medije nedopustni in v nasprotju s temeljnimi načeli demokracije. Tudi zunanji minister Miro Cerar je danes poudaril, da so vmešavanje tujih držav in pritiski na slovenske medije nedopustni.

Odzvali so se tudi v drugih strankah. Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je poudaril, da je težava v tem, da sta slovenski arbiter in agentka komunicirala po nezavarovani liniji. 

Svet za nacionalno varnost | Avtor: Anže Petkovšek Sestanek sveta za nacionalno varnost. Anže Petkovšek


Hrvaška obtožbe zavrača

Hrvaška vlada je danes "najodločneje in v celoti" zavrnila vse navedbe o poskusu kakršnega koli vpliva na slovenske medije. Svetovalec hrvaškega premierja Robert Kopal je zanikal tudi vpletenost hrvaške varnostno-obveščevalne agencije (SOA) v prisluškovanje slovenskim uradnikom v procesu arbitraže.

Iz SOA (hrvaške obveščevalne službe) so danes na številna novinarska vprašanja odgovorili, da ne komentirajo medijskih ugibanj, a so navedbe 24ur.com o delovanju hrvaške obveščevalne službe označili kot "neresnične in tendenciozne konstrukte".

"Gre za nadaljevanje medijske kampanje posameznih medijev v BiH, s katero so želeli kompromitirati SOA in Hrvaško z lažnimi obtožbami o novačenju salafistov za tihotapljenje orožja v BiH in nezakonitem delovanju SOA proti sosednjim državam," so odgovorili s sedeža hrvaških obveščevalcev.

Iz urada hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitaroviće so sporočili, da je neuspeh arbitraže o slovensko-hrvaški meji pravosodni škandal in ne obveščevalno vprašanje. Kot so poudarili, zavračajo poskus "zamenjave tez". "Dejstvo je, da je Slovenija prekršila arbitražni sporazum ter na ta način tudi mednarodno pravo, kar je imelo za posledico neuspeh arbitraže," so odgovorili iz urada hrvaške predsednice na novinarske prošnje za odziv na trditve iz Slovenije. Kot so dodali, Grabar-Kitarovićeva nikoli ni niti ne bo zahtevala ne neposredno ne preko posrednikov, da bi katero od tem umaknili iz slovenskih medijev.

pop tv Prisluškovali tudi novinarjem Slovenija Hrvaška vlada skušala vplivati na POP TV

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • dragec 09:06 10.april 2019.

    Bog moj, kako smo nesposobni

  • stilist 22:44 09.april 2019.

    Hrvatom se že tresejo hlače! Ha, ha, ha... Naši protestirajo. Ha, ha ha...

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 22:17 09.april 2019.

    Bojo že videli ti hrvati zdej je pa heca konec dovolj je bilo potrpljenja takoj in z vso resnostjo jim je treba poslati protestno noto!