Slovenija
3961 ogledov

Svetlana Makarovič bo ostala brez nagrade, to je razlog

Svetlana Makarovič Vid Rotar / mediaspeed.net
Makarovič za vrnitev nagrade ni vložila prošnje

Pesnici Svetlani Makarovič na letošnji podelitvi Prešernovih nagrad 7. februarja ne bodo vročili Prešernove nagrade za življenjsko delo, ki jo je pred 23 leti zavrnila. 

"Prišla bom na oder in povedala pesem"

Umetnica Svetlana Makarovič je nedavno dejala, da bo na podelitvi Prešernovih nagrad 7. februarja, ko bodo prišla na oder in povedala pesem. Pesnica je leta 2000 zavrnila Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ker jo je prejel tudi pater Rupnik, na ministrstvu za kulturo pa so nato ugotovili, da se umetnici nagrada, ki jo je zavrnila, lahko podeli. 

"V javnosti so se razširile domneve, da bo ga. Svetlani Makarovič Prešernova nagrada, ki jo je leta 2000 javno zavrnila, izročena na prireditvi 7. februarja v Cankarjevem domu in da program proslave vključuje tudi nastop nagrajenke," sporočajo zdaj z Upravnega odbora Prešernovega sklada.

Odbor: Organizacija programa je v naši pristojnosti

"Nekateri mediji se pri tem sklicujejo na domnevni dogovor ga. Makarovič z Ministrstvom za kulturo. Takšen dogovor ni mogoč, saj je organizacija uradnega dela proslave in potrditev njenega kulturno-umetniškega programa v izključni pristojnosti Upravnega odbora Prešernovega sklada (UOPS)," poudarjajo pri odboru. Sporočajo, da se bodo držali sprejetega scenarija, o tem so obvestili tudi Ministrstvo za kulturo. "Scenarij ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke in je pripravljen v skladu z Zakonom o Prešernovi nagradi in Statutom Prešernovega sklada," pojasnjujejo. 

Zakon določa, da je vsako leto mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi. "Za ponovno podelitev nagrade v primeru predhodne zavrnitve ni pravne podlage, saj omenjeni zakon zavrnitve ne predvideva," pravijo na Upravnem odboru Prešernovega sklada.

Makarovič za vrnitev nagrade ni vložila prošnje

Zakonske ovire, ki bi preprečevala vročitev nagrade umetnici, sicer ni, vendar pri odboru poudarjajo, da mora biti prevzem pravno zakonsko reguliran. "Postopek pravne in zakonske regulacije do sedaj ni bil sprožen, saj na UOPS s strani ga. Makarovič do sedaj ni bila naslovljena uradna prošnja za vročitev nagrade," so še sporočili.   

“Na oder bom prišla, magari po vseh štirih”

Svetlana Makarovič se je za N1 obregnila ob sestavo Upravnega odbora Prešernovega sklada, ki je po njenih besedah “ista kakor lansko leto, zato je stvar jasna”.

“To nagrado bi mi radi izročili čim bolj neopazno, na skrivaj, v neki Vili Podrožnik. Rekla sem ne. Predlagala sem, da pridem na oder in povem eno lirično pesem in odidem. To je vse. Če je to njim prav ali ne, pa ni moj problem. Tam bom. Na oder bom prišla ob koncu proslave, ko bodo že vse nagrade podeljene, magari po vseh štirih. Povedala bom to pesem in odšla. To je vse,” je povedala za N1. Na odru bo recitirala pesem iz svoje zbirke resne poezije, saj satira ob tej priložnosti ni primerna.

 

 

Komentarjev 14
  • Kmodri 18:32 02.februar 2023.

    Naj ji dajo metlo!

  • Luksi 15:50 02.februar 2023.

    Nekaj, kar ti ni bilo nikoli odvzeto se ne more vrniti. Baba je nagrado vehamentno zavrnila, zdaj si je pa premislila in sanja o vračilu. Ampak ni to tako...

  • Avatar Zoran
    StarMačk 15:22 02.februar 2023.

    @matermila, vsaj 137 komentatorjev je včeraj prebralo in komentiralo prispevek z naslovom: Po dolgem času spet nabit Trg republike protestnikov, zahtevali so..." Sedaj pa res ne vem ali si ti slep, ali čorav, ali pa oboje skupaj!?