Slovenija
3 ogledov

Svetlejše noči v Gorjah

Obnovljeno komunalno infrastrukturo in novo javno razsvetljavo je odprl Vinko To Žurnal24 main
Infrastruktura.
 Spodnje Gorje so priključene na novo kanalizacijo, dobile so tudi javno razsvetljavo. Občina se seli v nove prostore.

V gorjanski občini so letošnje naložbe zaokrožili z odprtjem nove kanalizacije in javne razsvetljave v Spodnjih Gorjah, dobrih 200 tisoč evrov vrednima projektoma.

Na novo kanalizacijsko omrežje, ki ga je gradil koncesionar WTE, se je priključilo 38 stanovanjskih objektov, na obnovljen vodovod pa 42. Sočasno so obnovili vodovod, javno razsvetljavo in cesto ter uredili šest vodnih hidrantov. Delež koncesionarja je bil 80 tisoč evrov, občina pa je zagotovila 145 tisoč evrov; od tega ji je uspelo pridobiti 110 tisoč evrov državnega denarja. Javna razsvetljava – postavili so 35 javnih svetilk – je stala 72 tisoč evrov, od tega je občina kar 60 tisoč evrov pridobila od države. S projektom varčne javne razsvetljave v tej občini na leto privarčujejo šest tisoč evrov.

Knjižnica prihodnje leto
Večja občinska projekta sta tudi obnova nekdanje Mercatorjeve stavbe v Zgornjih Gorjah, v katero se bosta preselili občinska uprava in pošta, ter selitev knjižnice. V nove prostore se bo občinska uprava preselila poleti, obnova stavbe pa bo stala pol milijona evrov – od tega bo občina zagotovila 240 tisoč evrov, preostalo pa Pošta Slovenije.

V zdajšnje občinske prostore bodo preselili knjižnico, ki je zdaj v povsem neustreznih prostorih ter je nedostopna za invalide in starejše. Ureditev knjižnice bo stala 250 tisoč evrov; 188 tisoč evrov bo prispevalo kulturno ministrstvo. “Projektna dokumentacija je pripravljena, v kratkem pa bomo zaprosili za gradbeno dovoljenje. Računam, da ga bomo dobili februarja, knjižnica pa se bo v nove prostore preselila konec prihodnjega leta,” je povedal župan Peter Torkar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.