Slovenija
30 ogledov

Svetniki največ glasov namenili Marku Filiju

Marko Fili Boštjan Tacol
Za dosedanjega direktorja je glasovalo 15 svetnikov, štiri glasove je dobila Nataša Pirc Musar, tri glasovnice niso bile veljavne.

Programskemu svetu Radio televizije Slovenija (RTVS) je na današnji seji vendarle uspelo izvoliti novega generalnega direktorja. Na čelu zavoda tudi prihodnja štiri leta ostaja Marko Filli, ki se mu je prejšnji mandat iztekel že 25. maja, zaradi dolgotrajnih zapletov z imenovanjem pa je v vmesnem času opravljal funkcijo v. d. generalnega direktorja.

Po nadaljevanju postopka imenovanja, ki ga je omogočila odločitev višjega delovnega in socialnega sodišča, so svetniki izbirali med Fillijem in nekdanjo informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar. Za izvolitev je bilo treba zbrati vsaj 15 glasov - toliko jih je tudi zbral Filli, Pirc Musarjeva pa štiri. Filli bo nov mandat nastopil takoj.

Pirc Musarjeva bo vztrajala

Marko Filli je po izvolitvi povedal, da je v programskem svetu, ki ima 24 članov, dva pa sta bila danes odsotna, zelo težko doseči 15 glasov in dodal: "Meni je žal, da ni bilo predstavnikov zaposlenih. Tudi upal bi, da me vsaj deloma podprejo, vendar po drugi strani, dobiti 15 od 22 prisotnih glasov, je dvotretjinska večina, kar pa menim, da je zelo dobra popotnica za delo."
 
Pirc Musarjeva pa je povedala, da namerava vztrajati: "Ostane mi samo še sodna pot. I

zkoristila bom pravico do sodnega varstva. Delovno in socialno sodišče mi je odreklo pravico do sodnega varstva z obrazložitvijo, da mi ta pravica pripada šele po koncu obnovljenega postopka imenovanja generalnega direktorja."

 

 

 

Pred zadnjim krogom glasovanja sta imela Filli in Pirc Musarjeva možnost še enkrat predstaviti svoj program dela. Med prihodnjimi nalogami je Filli izpostavil temeljito ureditev kadrovanja, povečanje učinkovitosti dela, vzpostavitev t. i. news centra ter dodatno profiliranje televizijskih in radijskih programov.

Pirc Musarjeva pa se je v svoji predstavitvi zavzela za prenovo programskih shem, zlasti na televiziji, vzpostavitev t. i. data centra, ureditev položaja honorarnih sodelavcev, ureditev sistematizacije delovnih mest in transparentno porabo javnega denarja.

Nekateri svetniki predlagali umik glasovanja 

Še pred potrditvijo dnevnega reda seje so nekateri svetniki predlagali umik točke imenovanja generalnega direktorja RTVS. Predlog so utemeljili z odsotnostjo treh predstavnikov zaposlenih v programskem svetu. Pristojno sodišče je namreč ugotovilo nepravilnosti pri njihovem imenovanju, s čimer jim je prenehal mandat.

Predlagatelji so menili, da programski svet ne bi smel brez predstavnikov zaposlenih odločati o tako pomembni zadevi, kot je imenovanje generalnega direktorja RTVS. Po njihovih besedah takšna situacija sicer "ni v nasprotju z zakonom, je pa v nasprotju z namenom zakona, ki je popolna sestava programskega sveta".

Pirc Musarjevo pred petimi meseci že izvolili, vendar ...

Programski svet je sicer ob prvem glasovanju 7. aprila za novo generalno direktorico zavoda izvolil Pirc Musarjevo. Ker se je pozneje izkazalo, da dva svetnika nista izpolnjevala pogojev za to funkcijo, ju je državni zbor razrešil. Programski svet RTVS je 23. maja na izredni seji ponovno glasoval o petih kandidatih, a nobeden od njih ni zbral dovolj glasov.

Pirc Musarjeva je skušala imenovanje na mesto generalne direktorice RTVS doseči s pomočjo sodišča. Programski svet je 18. julija sklenil, da na podlagi začasne odredbe delovnega in socialnega sodišča zamrzne vse aktivnosti v zvezi z imenovanjem in nastopom funkcije generalnega direktorja, in sicer za čas veljavnosti odredbe oziroma oz. pravnomočne odločitve sodišča.

Programski svet RTVS je nato 30. julija prejel sklep višjega delovnega in socialnega sodišča. Z njim je višje sodišče ugodilo pritožbi RTVS na začasno odredbo prvostopenjskega sodišča. S tem je višje sodišče odprlo vrata nadaljevanju postopka imenovanja generalnega direktorja zavoda. Prvostopenjsko sodišče pa je zavrglo tožbo, ki jo je vložila Pirc Musarjeva.

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:08 11.september 2014.

    njej se večina politikov boji ker ne j*** 5 posto od kje si pa v čigavi stranki si. vse obravnava enak. in zdej normalno da so šele zdej "opazil" da so bili nekateri svetniki po krivem izvoljeni. ker pač je ...prikaži več pritisk lobijev tako močan da preglasi vse ostalo. jz pa bi rad vidu da Pirc Muserjeva uspe ker bo vsem koruptivcem delala sive lase : )

  • STF 07:56 11.september 2014.

    Hvala bogu.

  • sasquatch 22:35 10.september 2014.

    bo že nekje nasedla. saj vidiš, da se zgodovina ponavlja. vedno isti frisi se vračajo ne glede na to kako globoko se jih zakoplje. en zapornik je v parlamentu, drugi kandidira za župana,... tudi v argentino so bili pregnani, pa ...prikaži več vsake toliko nekdo pricaplja nazaj. samo zgleda, da je dolfe napačne pustil pri življenju in ti so proizvedli največje izmečke današnje družbe