Slovenija
16 ogledov

Svetniki zavrnili referendum

Kapitalska družba Saša Despot
Državni svetniki niso podprli predloga referenduma o zakonu o kapitalskih naložbah.

Ekonomisti so lahko zadovoljni, če je država sprejeta v neki klub, ki je analitično eden najsposobnejših. Ta organizacija nam lahko veliko pomaga pri tem, da ne bomo delali napak pri vodenju ekonomskih politik in pomeni dobro referenco za potencialne vlagatelje.
Bogomir Kovač

Kljub prepričanju, da je zakon slab, so svetniki menili, da gre za tehnični zakon, o katerem naj se ne bi odločalo na referendumu.

Naj zahtevo zavrnejo, je državne svetnike uvodoma pozval predsednik vlade Borut Pahor. Zahteva OECD ni brezglava razprodaja državnega premoženja, je zatrdil Pahor. OECD po njegovih besedah od Slovenije pričakuje transparentno, učinkovito in gospodarno upravljanje državnega premoženja.

Sklic seje državnega sveta glede zakona o kapitalskih naložbah je zahtevalo petnajst državnih svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem. Ta meni, da zakon ni pogoj za vstop v OECD. Med drugim je zakonu še očital, da daje večja pooblastila Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) za bolj enostavno razpolaganje z lastniškimi deleži. Po Vnuččevih besedah bi se moralo s tem premoženjem ravnati nadvse konzervativno.

Povabilo v elitni klub
Slovenija je danes dobila povabilo za članstvo v Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) – poleg Estonije in Izraela. Minister Križanič je povabilo označil kot pomemben dan.

Za Slovenijo je po njegovih besedah pomembno, da postane članica tega kluba tako zaradi prilagajanja najvišjim možnim standardom delovanja tržnih gospodarstev kot zaradi pridobivanja informacij in ugleda na kapitalskih trgih. Eden izmed pogojev za sprejem v organizacijo je sicer še zakon o upravljanju kapitalskih naložb.

Tema, o kateri izobraženi nimajo pojma

To je klub, za katerega članice plačajo potencialni ugled. OECD je namreč izgubil pomen, potem ko je bilo ustanovljenih cela vrsta drugih organizacij in je danes bolj podoben kakšnemu golf klubu, a se kljub temu spodobi, da je Slovenija zraven.
Jože Mencinger

"Komisija je podprla predlog za veto, državni svet ga je izglasoval, parlament je še enkrat potrdil ta zakon, in ker opozicija zadeve ni uspela blokirati, se je odločila za referendum na temo, o kateri tudi izobražen narod ne ve ničesar," je predlog zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o upravljanju kapitalskih naložb komentiral Stojan Binder, predsednik komisije DS za gospodarstvo, obrt, turizem in finance.


Ljudstvo naj bi se po oceni predlagateljev na referendumu odločilo, "ali je za uveljavitev zakona, ki bo omogočil zadnjo fazo privatizacije državnega kapitalskega premoženja tako, da se bodo le maloštevilni posamezniki obogatili s premoženjem, ki so ga državljani Slovenije ustvarjali desetletja".

"S tem zakonom se vladajoča politika izogiba odgovornosti, ljudje pa bodo v še večji socialni stiski," so prepričani predlagatelji zahteve za odločanje o razpisu referenduma na izredni seji državnega sveta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.