Slovenija
20 ogledov

Sviz napoveduje tožbe

branimir Å¡trukelj bobo Žurnal24 main
Nov plačni sistem je v dvignil precej prahu, saj so nekateri zaposleni dobili nižje plače od pričakovanih, določeni aneksi pa so bili povsem nerazumljivi.
"Vsi izračuni so kazali, da se bodo plače strokovnim delavcem zvišale, kljub temu smo v petek prejeli številne pritožbe o nižjih plačah," je poudaril Branimir Štruklej, glavni tajnik reprezentativnega Sindikata vzgoje, izobraževanja in kulture Sviz.
Dodal je, da je v večini primerov najbrž prišlo do napak v izračunih plač in v programih, za kar je odgovoren delodajalec.
 

Prikrajšani šolniki

Nižji dodatki. Ženske z delovno dobo nad 25 let dobijo manjši dodatek na delovno dobo, manjši je po novem tudi dodatek za razredništvo. Razrednikom prvih in zaključnih letnikov so upoštevali le eno namesto dveh ur na teden. Dodatek za poučevanje v več zavodih je ukinjen.

Na pol zavarovane plače
Štrukelj je opozoril še na po njegovih besedah neetično potezo vlade, ki je tik pred koncem pogajanj spremenila določbe, ki so varovale plačo v celoti. "Izvzela je le posamezne elemente plače, ki se varujejo, tako so zdaj najbolj prikrajšani zaposleni z najnižjimi plačami," je pojasnil sindikalist. Kot je dejal, je bila pri posameznih skupinah prevedba plače napravljena v nasprotju z zakonom, pri čemer je izpostavil nekatere kustose, arhiviste in konservatorje. "Iz te skupine bi lahko prišel prvi val tožb," je opozoril.
Doro Hvalica, vodja pogajalske skupine za javni sektor, je napovedal, da se bodo predstavniki reprezentativnih sindikatov sestali v četrtek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.