Slovenija
7868 ogledov

Sviz: Ravnateljica grozi in stopnjuje pritiske

Osnovna šola
Številna anonimna pričanja o šikaniranju ravnateljice

"Povsem očitno je, da je bilo sindikalnemu zaupniku SVIZ delovno razmerje odpovedano prav zaradi sindikalnega udejstvovanja, ki ga sicer ščitijo ustava in zakoni," so po odpovedi, ki jo je sredi junija prejel njihov zaupnik na sredni oblikovni šoli v Mariboru Dejan Paska, prepričani v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). Sindikalnemu zaupniku je izredno odpoved izročil zasebni detektiv.

"Gre za poskus discipliniranja sindikata"

"Izredna odpoved ni z ničimer utemeljena in jo SVIZ razume kot vmešavanje v svobodno delovanje sindikata, kot ga varuje 76. člen Ustave Republike Slovenije, kot poskus discipliniranja sindikata in sindikalnega zaupnika ter kot poskus ustrahovanja vseh sindikalno organiziranih zaposlenih na šoli," pravijo v sindikatu.  

Paska je marca in aprila letos sklical dva sestanka članic in članov sindikata zaradi neprimernega odnosa ravnateljice Nadje Jager Popović do posameznih zaposlenih, zaradi njenega žaljivega odnosa do sodelavcev ter njene avtoritarnosti, neupravičenega problematiziranja in žaljivih komentarjev o bolniških odsotnostih ter neprimernih ustrahovanj, denimo takšnih, da bi bilo po njenem mnenju treba deset odstotkov zaposlenih postaviti na cesto.
Sindikat zavoda je ravnateljici predlagal sestanek z željo, da bi se odnosi med njo in zaposlenimi izboljšali, a kljub dvakratnemu pozivu do želenega srečanja ni prišlo. Nasprotno, v ravnateljičinem odgovoru je bilo vnovič moč zaznati grožnje, pravijo na Svizu. 

Več pričanj o šikaniranju

Anonimna pričanja o neustreznem delu ravnateljice, o šikaniranju in organizacijskih težavah, s katerimi se sooča šola, so posamezniki poslali tudi na sedež Glavnega odbora SVIZ v Ljubljani.

Izredno odpoved dobil tudi sodelavec

Minuli petek je izredno odpoved dobil še še sodelavec Dejana Paske. Jager Popovićeva zaposlenemu očita, da je naklepno oziroma iz hude malomarnosti huje kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja. "rži, da je zaposleni v maju predčasno zapustil delovno mesto, a ravnateljičin ukrep – vabilo na zagovor pred izredno odpovedjo in pričakovani izrek odpovedi delovnega razmerja – je povsem nesorazmeren očitani kršitvi. Zaposleni, član SVIZ, še niti ni imel možnosti zagovora ter predstaviti svoje plati zgodbe in zato tudi ne more biti jasno, ali so ravnateljičini očitki sploh utemeljeni, takojšnja (skrajno pretirana) grožnja z odpovedjo pa jasno kaže zgolj na eno, to je njeno stopnjevanja pritiska na sindikat," pravijo v sindikatu in dodajajo, da ravnateljica s temi dejanji očitno uresničuje tudi svojo grožnjo o tem, da bi bilo treba odpustiti deset odstotkov zaposlenih in bi bil mir.

Komentarjev 2
  • jakec1575 13:54 26.junij 2019.

    Sindikat ščiti delavce, veliko teh pa to tudi izkorisca. Resnica se bo izkazala na sodiscu.