Slovenija
29 ogledov

Sviz za umik novega pravilnika za vrtce

Vrtec Shutterstock
Sviz naj bi ministrstvo pozval, naj umakne predlog novega pravilnika o normativih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje.

Po Svizovem mnenju pravilnik poslabšuje normative za računovodje in poslovne sekretarje v vrtcih, ki delujejo v osnovnih šolah ter povečuje število otrok v oddelkih v vseh vrtcih. Za torek so napovedali izredno sejo izvršilnega odbora Sviza, na kateri naj bi ministrstvo pozvali, naj predlog pravilnika umakne.

Pravilnik je ministrstvo na portalu E-demokracija objavilo 6. decembra, javna razprava o njem pa je odprta do 30. decembra, ko je treba ministrstvu posredovati pripombe in predloge.

Sviz: Pravilnik krši dogovore

Predlog po navedbah Sviza poslabšuje normative za sistematizacijo delovnih mest računovodij in poslovnih sekretarjev v vrtcih, ki delujejo v osnovnih šolah, in predlaga povečanje števila otrok v oddelkih v vseh vrtcih.

Po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja se s predlogom število otrok v vseh oddelkih vrtcev povečuje za po enega, s predlogom sprememb normativov za računovodje in poslovne sekretarje v vrtcih, ki delujejo v osnovnih šolah, pa se povečuje število potrebnih oddelkov za zaposlitev računovodje ali poslovne sekretarje. To pa po Štrukljevih besedah pomeni bodisi njihovo odpuščanje bodisi znižanje plač. Ob tem dodaja, da bi ukrep prizadel večino vrtcev, saj jih večina deluje v osnovnih šolah.

V Svizu so prepričani, da pravilnik krši sklenjene dogovore, kot so stavkovni sporazum, podpisan maja letos, sporazum o razrešitvi stavkovnih zahtev iz maja lani, dogovor o ukrepih na področju plač v javnem sektorju zaradi spremenjenih makroekonomskih razmer za obdobje 2009–2010 in dogovor iz leta 2010 o ukrepih na področju plač ter drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012. Pri vprašanju poslabševanja normativov po prepričanju sindikata pravilnik tudi enostransko posega v zakon o vrtcih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.