Slovenija
41 ogledov

"Svoboda in solidarnost sta istospolni par"

Ljubljana 27.06.09, gay parada, parada ponosa, Foto: Dejan Mijovic
1/32
Ljubljana 27.06.09, gay parada, parada ponosa, Foto: Dejan Mijovic
Na prireditvi Parade ponosa so izrazili zahteve za izenačitev pravic istospolno usmerjenih s pravicami heterospolno usmerjenih. Nad obiskom politikov niso bili vsi navdušeni.

Parade ponosa se je letos prvič udeležil predsednik republike Borut Pahor, ki pa udeležencev ni nagovoril in tudi izjav za medije ni dajal. So pa v njegovem uradu dan pred prireditvijo sporočili, da gre za nadaljevanje postavljanja zgodovinskih mejnikov v podporo solidarnosti in enakopravnosti posameznih družbenih manjšin, saj je bil Pahor leta 2002 prvi, ki je kot takratni predsednik državnega zbora sprejel predstavnika lezbičnih in gejevskih nevladnih organizacij.

"Nobenih izgovorov več"

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak pa je v današnjem nagovoru udeležencem, ki so se po povorki po ljubljanskih ulicah zbrali na Kongresnem trgu, spomnila, da boj za izenačitev pravic različno spolno usmerjenih v Sloveniji traja vse od sredine 80 let. Po njenih besedah se moramo zavedati, da je naša demokracija "toliko močna, kolikor so trdne človekove pravice najmanj priljubljenih, najmanj sprejetih družbenih skupin".

"Nobenih izgovorov ne sme več biti, da država tako simbolno, še posebej pa vsebinsko neupravičeno različno obravnava zakonsko zvezo kot tudi registrirano istospolno partnersko skupnost," je dejala ministrica. Ob tem je napovedala, da bodo še letos ponovno začeli s sistemsko ureditvijo položaja istospolnih skupnosti, s posebnim poudarkom na pravicah otrok, ki v teh skupnostih živijo. "Nadaljevali bomo tam, kjer smo z družinskim zakonikom končali. Verjamem, da boj za družinski zakonik ni bil zaman in da bomo končno dosegli cilj," je dejala.

V Jankovića leteli tamponi

Nekateri med njimi nad obiskom politikov niso bili navdušeni. Tako so nekateri Pahorja pospremili z vzkliki neodobravanja, pred nastopom ministrice so vzklikali vstajniško geslo "Vsi ste lopovi, ne diskriminiramo", v ljubljanskega župana Zorana Jankoviča pa so metali iz papirja narejene ženske vložke in tampone. Ob tem so poudarili, da gre za Parado ponosa in ne parado politikov.

Župan Mestne občine Ljubljana, ki tudi sofinancira prireditev, je dejal, da si v letu do izteka mandata želi, da Cafe open odpre svoja vrata v centru mesta in da kot župan opravi prvo istospolno poroko. Ob tem je dodal, da imajo vsi pravico do svojega mnenja.

Prireditve na Kongresnem trgu, kjer je po nagovorih sledil koncert, so se med drugim udeležili tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo ter predstavniki različnih gibanj in zunajparlamentarnih strank. Po navedbah predsednice Društva Parada ponosa Nine Hudej se je današnje prireditve udeležilo med 500 in 600 ljudi, kar predstavlja najštevilčnejšo udeležbo doslej.

Današnja parada, ki nosi geslo Svoboda in solidarnost sta istospolni par, je sklepni del prireditve Ljubljana pride 2013, v okviru katere so se skozi teden zvrstile številne kulturne, športne in izobraževalne aktivnosti v Mariboru in Ljubljani.

Komentarjev 17
  • joc2013 11:31 16.junij 2013.

    vico jaz ne bom zaradi tega nič prikrajšan, pa otrokom ne bo potrebno pojasnjevati, da to niso poletne maškare. Kar se Zokija tiče, pa je itak povedu, da ma vsak pravico do svojga mnenja, in nekateri so mu povedali njihovo ...prikaži več mnenje o njemu. Demokracija pač.

  • joc2013 11:12 16.junij 2013.

    Oxxo kaj ne premoreš nič več, kot papagajevsko ponavljanje mojih ugotovitev o tvoji pripadnosti, daj spelji se že enkrat

  • Oxxo 11:00 16.junij 2013.

    @Joc & Joc Obžalujem, da se počutiš ogroženega in da nisi sposoben sam sebi priznati...