Slovenija
106 ogledov

Svojih pravic ne poznamo

Trgovci bodo največ izdelkov znižali za 30, 40 ali 50 odstotkov. (Foto: BOBO)
1/2
Žurnal24 main
Razprodaje so se začele, a pretiranega navala ni bilo. Ljudje imajo očitno prazne žepe iz decembra, poleg tega se pri nakupih omejujejo na nujne stvari. Nekateri kupci pa še vedno ne poznajo svojih pravic.

Oblačila in obutev so cenejši tudi do 50 odstotkov. “V nasprotju s prejšnjimi leti imamo letos veliko zimsko znižanje in ne klasične razprodaje, bodo pa artikli cenejši do 50 odstotkov,” pravi Aleksander Papec, vodja trgovine Hervis v Europarku, kjer največ tekstila in smučarske opreme prodajo prav prvi dan zimskih razprodaj. “Gneče si seveda želimo, a je bila cena v Mariboru vedno zelo pomembna,” dodaja Papec.

Opozorilo. “Najpogosteje je znižano blago pomešano z drugim, kar potrošnika zmede. Inšpektor zato trgovca opozori, naj takšno blago fizično loči. Če cene niso označene prav ali pa za oglaševane popuste ni znižana četrtina artiklov, je predvidena globa 1.200 evrov za pravno in 400 evrov za odgovorno osebo,” pojasnjuje Dolenčeva.

“Razlika med sezonsko razprodajo in gotovinskimi popusti je, da se zadnji obračunajo na blagajni in trgovcu ni treba označevati dvojnih cen. Prav tako mu ni treba za oglaševane odstotke znižati četrtine artiklov, lahko manj,” pojasnjuje Jana Dolenc, vodja mariborskega tržnega inšpektorata, katerega šest inšpektorjev je v Mariboru na terenu že od jutra.

Manj denarja tudi za čevlje
“Za 50 odstotkov bo do 18. januarja znižana moška, ženska in otroška zimska obutev. Športna obutev, kamor spadajo planinski, smučarski in tekaški čevlji, bo cenejša za 20 odstotkov,” pove Sonja Peroša, prodajalka iz Alpine, kjer pričakujejo velik naval predvsem prvi teden razprodaj.

Cene čevljev je za 30 in 40 odstotkov znižala tudi Sabina Kisilak, lastnica butikov Kisilak. “Najcenejši znižani par čevljev stane nekaj čez sto evrov,” izpostavi. Razprodaje bodo trajale dva tedna, a trgovci po njih cene po navadi še dodatno znižajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.