Slovenija
3213 ogledov

Rad bil informacijski pooblaščenec, prijavil se je tudi na razpis KPK

Planet TV Anže Petkovšek
Kandidata za mesto informacijskega pooblaščenca Mojca Prelesnik in Rajko Gerič

Na javni poziv predsednika republike za mesto informacijskega pooblaščenca sta prispeli dve kandidaturi. Prijavila sta se aktualna pooblaščenka Mojca Prelesnik in novinar Rajko Gerič. Predsednik republike Borut Pahor bo ob oblikovanju predloga odločal med prijavljenima kandidatoma, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata.

Rok za zbiranje kandidatur se je iztekel 25. aprila, v uradu predsednika republike pa so prejeli dve kandidaturi, in sicer Rajka Geriča in Mojce Prelesnik, ki se ji sicer mandat izteče 17. julija letos.

razno 29.11.13. izpraznjene kpk, foto: zurnal24 Slovenija Ne boste verjeli, kdo bi rad postal eden od šefov na protikorupcijski komisiji

Rajko Gerič | Avtor: Planet TV Planet TV

Informacijskega pooblaščenca imenuje državni zbor na predlog predsednika republike. Kot so sporočili iz Pahorjevega urada, predsednik republike ob oblikovanju predloga za imenovanje informacijskega pooblaščenca sicer ni dolžan objaviti javnega poziva, kljub temu pa se je Pahor odločil, da z javnim pozivom omogoči čim širšemu krogu posameznikov in organizacij kandidirati oziroma podati predloge možnih kandidatov.

Mojca Prelesnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ob oblikovanju predloga za imenovanje informacijskega pooblaščenca državnemu zboru se bo predsednik republike odločal v prvi vrsti med prijavljenima kandidatoma po javnem pozivu, lahko pa bo predlagal tudi drugega kandidata, so še zapisali v uradu.

Informacijski pooblaščenec je sicer imenovan za pet let in je lahko še enkrat ponovno imenovan.

Komentarjev 3
  • jakec1575 16:19 29.april 2019.

    Informacijski pooblascenec je ze kpk po ucinkovitosti. Zal smo obe instituciji uspeli zatreti v kali, takoj ko sta pokazali zobe. Vseeno je, ce sedaj imenujemo hisnika tam za vodjo.

  • Avatar Leon
    Leon 15:37 29.april 2019.

    Pahor bo odločal kot bodo strici odločili ! Zgodba je znana iz fiaska Pahor - Štefanec - KPK .