Slovenija
37 ogledov

"Ta veliki" Snickersi se poslavljajo

snickers, čokolada EPA
Proizvajalec čokoladnih tablic Snickers in Twix je napovedal, da bo najkasneje do konca leta 2013 prenehal s proizvodnjo "king size" različic teh prigrizkov z več kot 250 kalorijami. Slovenski strokovnjaki: sicer pozitivna poteza, ki pa ne bo preprečila debelenja naših otrok.

Vsi, ki imate radi 540 kalorij "težko" bombo arašidov in čokolade, boste morali nekoliko spremeniti navade. Mars, globalno prehrambeno podjetje s sedežem v ameriškem McLeanu, znan pa je po znamkah M&M, Skittles, Juicy Fruit, pa tudi Uncle Beans in Dove, bo prihodnje leto po vsem svetu prenehal s ponudbo povečanih različic svojih čokoladnih izdelkov Mars, Snickers in Twix.

Kot utemeljuje korporacija, želijo na ta način prispevati k bolj uravnoteženi prehrani svojih strank, med katerimi je veliko otrok.  Še vedno pa bodo ostali v ponudbi dvojna ali družinska pakiranja, saj so te namenjene večim ljudem hkrati. Mars se je tudi zavezal, da bo do 2015 znižal količino natrija v svojih izdelkov za 25 odstotkov.

Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) zmanjšanje porcije na globalni ravni pozdravljajo, saj da je to v skladu s smernicami EU o zmanjševanju debelosti in z njo povezanimi boleznimi. Hkrati pa opozarjajo, da visoko mastna, sladka ali slana živila sama po sebi niso prepovedana, "odsvetujemo pa njihovo pogosto uživanje in priporočamo uživanje manjših porcij."

Nutricistki Mojci Cepuš pa se zdi poteza Marsa celo korak v napačno smer navkljub temu, da odločitev korporacije kaže na zavedanje o škodljivosti uživanja velikih količin sladkarij. "Težava ni v energijski vrednosti, pač pa v sestavi izdelka," opozarja. "Olivno olje ali oreščki imajo večjo energijsko vrednosti, kot 1045 kJ (250 kcal) na 100 gramov, pa so vseeno zdrava hrana."
Pozitivno pa tako Cepuševa kot IVZ ocenjujejo zmanjševanje vsebnosti natrija v prehrani, čeprav bi moral vsak posameznik veliko bolj paziti, koliko soli dejansko vnese vase.

Povišan tlak glavni ubijalec modernega človeka

Čezmeren vnos soli oziroma natrija je namreč pomemben prehranski dejavnik tveganja za zdravje, saj povzroča povišan krvni tlak in posledično možgansko kap, pravijo na IVZ. Kar 80 odstotkov bolezni srca in ožilja, ki so vodilni vzrok za smrti v svetu, gre pripisati previsokemu tlaku, kajenju in povišanemu holesterolu, pri čemer je krvni tlak glavni ubijalec. Previsok vnos soli botruje tudi osteoporozi, astmi, ledvičnim kamnom, sladkorni bolezni tipa 2 in želodčnemu raku, vpliva pa tudi na debelost. "Na dan nujno potrebujemo sedem gramov soli, a jo v industrijsko pridelani hrani dobimo preveč," opozarja Cepuševa.

Glede na smernice svetovne zdravstvene organizacije sicer odrasli Slovenci kar za 150 odstotkov presegamo priporočen dnevni vnos soli, mladostniki za 100 odstotkov, otroci pa za 67 odstotkov, kažejo podatki IVZ.

V 20 letih šokantne spremembe pri otrocih

Nič kaj boljše stanje ni pri vnostu sladkorja. Cepušova navaja, da je za zdrav način prehrane dovolj 418 kJ (100 kcal) sladkarij na dan, težava pa je predvsem rafinirani beli sladkor, ki dokazano vpliva na številna obolenja. Na IVZ pa opozarjajo na problematiko sladkih pijač, po katerih predvsem mladostniki posegajo veliko prepogosto, čeprav po drugi strani dandanes v telo vnašajo veliko premalo kakovostne tekočine. Najboljša pijača je čista voda ali nesladkani čaj, navajajo.

Leta 1987 je bilo prekomerno težkih in debelih 15,6 odstotka fantov in prav toliko deklet v starosti 6 do 19 let. Leta 2007 je bilo prekomerno težkih in debelih že 28,9 odstotka fantov in 24,1 odstotka deklet. Po podatkih svetovnih organizacij pa je danes prekomerno hranjenih že petina petletnikov.

Komentarjev 9
  • zdrej 10:28 07.avgust 2012.

    Samo to ni rešitev ampak problem. Človeško telo rabi količino, da reče dovolj je. O tem ti govori celoten problem debelosti. Če boš pojedel pol frutabele ne boš sit.

  • Skippy 19:54 01.april 2012.

    tudi če je prvoaprilska ... kako dolgo bo še krivo vse drugo, samo človek, ki da v usta, ne?

  • Avatar Foksner
    Foksner 19:43 01.april 2012.

    malo zamuja novica :D