Slovenija
103712 ogledov

Ta vladni odlok, ki začne veljati danes, povzročil kar nekaj zmede

Vlada na Brdu pri Kranju Vlada RS
Sprememba glede vadbe v fitnesih in bazenih.

Na zadnji dan leta 2020 je vlada z odlokom omogočila vadbo rekreativnih športnikov v zaprtih prostorih pod novimi pogoji, ki pa so kot kaže povzročili kar nekaj zmede.  

Vladni odlok objavljen v uradnem listu, ki začne veljati v ponedeljek, 4.1.2021 navaja:"Ne glede na določbe prvega odstavka tega člena je dovoljena samostojna ali vodena športna rekreativna dejavnost, če so udeleženci posamezniki ali člani istega gospodinjstva. Število oseb v zaprtih športnih površinah, v katerih se izvaja športno rekreativna dejavnost, se omeji na 50 kvadratnih metrov na posameznega udeleženca ali na enega udeleženca, če je vadbeni prostor manjši od 50 kvadratnih metrov. Pri izvajanju športno rekreativne dejavnosti je treba med udeleženci neprekinjeno vzdrževati najmanj pet metrov medsebojne razdalje."

Treningi se še dovolijo vrhunskim športnikom, perspektivnim športnikom, ki so dosegli vrhunske rezultate, registriranim športnikom - mladincem in kadetom, članom državnih reprezentanc ter poklicnim športnikom.

Bomo torej v ponedeljek rekreativci lahko odšli v fitnese? Na TVS Slovenija so poročali, da se nekateri centri že pripravljajo na to, drugi pa še vedno ne vedo, kaj bi.

Generalna direktorica direktorata za šport Mojca Doupona je za TV Dnevnik dejala, da so bili žepred tem telovadnice in fitnesi načelom odprti, vendar je v enem prostoru lahko vadil le en posameznik ali pa družina. 

Od danes lahko v fitnesih in telovadnicah vadi več posameznikov, tudi če niso člani istega gospodinjstva, vendar le, če bo zagotovljena razdalja pet metrov med posamezniki in vsaj 50 kvadratov na eno osebo v vadbenem prostoru, pojasnjujejo na TVS. 

Vodenih skupin še ne bo. V novem odloku je predviden le en vadeči, ki ga spremlja ena usposobljena oseba, to pa zaradi varnosti in pravilnejše izvedbe vadbenega procesa. "V skupinah ta vadba torej še ne bo potekala, razen če bi to bila družina, ki bi vadila v istem prostoru." Pravilo 50 kvadratnih metrov na posameznika in primerna razdalja, bo veljalo tudi za bazene in telovadnice, je dejala Doupona.

Na vprašanje, zakaj je za smučanje potreben hitri test za covid 19, za zaprte športne centre pa ne, je predstavnica direktorata za šport odgovorila, da je ukrepe za smučanje odredilo ministrstvo za infrastrukturo. Po njenem se pred vstopom v telovadnice ne bo treba testirati. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 15
  • ana19 22:55 04.januar 2021.

    Kstastrofa, seveda nisem proti odprtju fitnes centrov,ampak na smučišča pa testi, no presodite sami. Ukrepi, ki jih lahko sprejmejo le na naši vladi.

  • Ender3 14:23 04.januar 2021.

    Obstoječa vlada je generator afer in napotrebne zmede med ljudmi. Sploh se ne zavedajo, kakšno škodo in posledice povzročajo. S tem dobivamo sporočilo, da to delajo načrtno, proti volji in pričakovanjih državljanov. Ti posranci ljudstva nas vodijo v pravo katastrofo !

  • gessepcco 14:04 04.januar 2021.

    www︎.︎Magenot︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks