Slovenija
2892 ogledov

Anže Logar lahko zmaga, a le v prvem krogu

Anže Logar Saša Despot
Novega predsednika države bomo verjetno dobili v drugem krogu.

Z današnjim dnem začenjajo teči roki za volilna opravila za izvedbo predsedniških volitev, ki bodo 23. oktobra. Volivci lahko od danes s podpisi izrazijo podporo posameznim kandidatom in kandidatkam, možno je tudi vlaganje kandidatur.

V javnomnenjski anketi, ki jo je za časnik Delo opravila Mediana, se najvišja podpora obeta Nataši Pirc Musar in Anžetu Logarju, sledi Marta Kos, doslej edina kandidatka parlamentarne stranke, in sicer Gibanja Svoboda.

Za Natašo Pirc Musar bi se odločilo 26,1 odstotka anketiranih. Anže Logar sledi s 23,4, ter Marta Kos s 14,1 odstotka glasov od 501 vprašanih.  

Nataša Pirc Musar je že napovedala kandidaturo zgolj s podpisi volivcev, za kar jih mora izbrati 5000. Za Delo je poudarila, da visoka volilna udeležba daje izvoljenemu dodatno verodostojnost in avtoriteto. Anže Logar bo kandidiral s podporo stranke in najmanj 3000 podpisi volilvcev. Logar meni, da bo volilna udeležba nižja, kot je bila na parlamentarnih volitvah spomladi, ko se je na volišča podalo skoraj 71 odstotka volilnih upravičencev. Da bo tokrat udeležba nižja, napoveduje tudi Marta Kos.

Na prvih predsedniških volitvah leta 1992 je svoje glasove oddalo 85,84 odstotka volilnih upravičencev. Zadnjih predsedniške volitve se je udeležilo 42-odstotka volilnih upravičencev.

Kdo bi zmagal v drugem krogu?

Vse kaže na to, da se bomo na volišča podali dvakrat.

Če bi se v hipotetični drugi krog uvrstila Nataša Pirc Musar in Anže Logar, bi glede na javnomnenjsko anketo Pirc Musar prejela 59, Logar pa 41 odstotkov glasov, če ne bi upoštevali glasov neodločenih, ki jih je sicer skoraj četrtina anketiranih, 24,7 odstotka. Pirc Musar bi v drugem krogu dobila večino glasov tistih, ki bi v prvem krogu glasovali za Marto Kos (93 odstotkov), Iva Vajgla (79 odstotkov) in Vladimirja Prebiliča (67 odstotkov), Logar pa bi dobil glasove Nine Krajnik.

Če bi se v drugi krog uvrstila Anže Logar in Marta Kos, bi Kos dobila več glasov, ''vendar sta rezultata še vedno znotraj intervala zaupanja, kar pomeni, da bi lahko tudi Logar dobil več glasov kot protikandidatka, ki bi pridobila večino glasov od tistih, ki bi v prvem krogu glasovali za Natašo Pirc Musar (87 odstotkov),'' piše analitik Dela.

Če bi se v drugi krog uvrstili Nataša Pirc Musar in Marta Kos, bi zmagala Pirc Musar, za katero bi se odločila tudi večina tistih, ki bi v prvem krogu glasovali za Anžeta Logarja (68 odstotkov) in Vladimirja Prebiliča (60 odstotkov), Kosova pa bi dobila glasove Iva Vajgla (77 odstotkov) in Sabine Senčar (67 odstotkov).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • marko345 17:20 22.avgust 2022.

    Za predsednika države bi moral- a kandidirat samo kandidat- a, ki ni član nobene politične stranke, da o izobrazbi, tujih jezikih in ostalih referencah ne govorim Za to bi pač morali dopolniti ustavo, ki jo enkrat sigurno bomo. Ker strankarski ...prikaži veči kandidat nikakor ne more biti predsednik vseh Slovencev, to je pa jasno tudi v Butalah.

  • Avatar Minovak
    Minovak 12:10 22.avgust 2022.

    V svetu je predsednik predstavnik države, kjer so odločilne reference preteklega dela in ni nobenega dvoma, da jih ima samo en kandidat, to je bivši zunanji minister dr. Anže Logar, ki je ustvaril odličen ugled v tujini, kakršnega do sedaj ...prikaži večj še ni ustvaril nihče. Ni dvoma o izbiri!

  • Avatar Leon
    Leon 11:58 22.avgust 2022.

    Logar pričakuje glasove volivcev LJ ? Ni bil sposoben za župana kaj bi počel z celo Slovenijo ?