Slovenija
29876 ogledov

Tako bo angleški sev vplival na vladne ukrepe

Cepivo proti novemu koronavirusu Profimedia
Predsednik vlade Janez Janša pravi, da bi bilo zelo čudno, da bi virus bil povsod okrog nas, le pri nas ne. Tako bo potrditev vplivala na odločitve vlade.

Angleški sev novega koronavirusa je že v Sloveniji, nacionalni laboratorij je namreč pri osebi, ki je pripotovala iz Anglije, našel koronavirus, ki je zelo podoben angleškemu sevu, poroča STA. 

Predsednik vlade Janez Janša je na tiskovni konferenci na Brdu pri Kranju dejal, da so "vsi, ki se ukvarjamo s covidom v okviru vlade in širše prepričani, da ga imamo že nekaj časa. Kot je dejal direktor NIJZ dr. Krek, bi bilo zelo čudno, da je ta virus povsod okrog nas, pri nas ga pa ni." Spomnil je, da so v vseh državah, kjer so ga doslej odkrili, ugotovili, da je bil virus pri njih prisoten že dlje časa. To pojasni hitro širjenje v nekaterih državah, ki so bile še v decembru v boljši situaciji kot mi, pa se jim je stanje hitro poslabšalo. 

Pri nas so novi sev odkrili pri potniku na letališču, kjer pa naj ne bi bilo možnosti, da se je razširil. "Ni pa to dejstvo, na podlagi katerega bi rekli, da ga pri nas ni. Mislim, da je pri nas že kar nekaj časa glede na to, kako so se stvari pri nas dogajale," je pojasnil premier.   

Ali bo to vplivalo na prihodnje ukrepe vlade? "Glede na to, da zaenkrat verjamemo, da to že imamo in da se s tem že spopadamo,  je semafor, ki je bil sprejet v začetku decembra in noveliran pred kratkim, tisti, ki se ga bomo držali. Ali bomo prišli iz črne v rdečo fazo, bomo videli jutri na podlagi podatkov današnjega dne. To bo vlada upoštevala, ko se bo odločala o ukrepih in o stanju."

Slovenija je glede na sprejete ukrepe v času epidemije od marca naprej glede na včeraj objavljene mednarodne podatke v sredini, je dejal Janša. To po njegovih besedah kaže na to, da je večina držav, ki so bile v stanju, v kakršnem je bila Slovenija, v zadnjih dveh mesecih uporabila bolj drastične ukrepe za zaustavljanje epidemije, zato so bili hitrejši. Slovenija je z ukrepi lovila ravnotežje, da bi zdravstveni sistem zdržal pritisk epidemije. Na odgovor, kako uspešni smo bili pri tem, pa bo treba počakati na konec epidemije. 

Oranžna faza krepko v februarju

Vlada bo jutri sprejemala odločitve glede na dogajanje zadnjih sedmih dni. Premier upa, da bodo rezultati čim boljši. Obenem pa opozarja, da trendi zadnjega tedna niso takšni, da bi lahko rekli, da bo jutri vsega konec, so pa kljub temu optimistični. V našem interesu je, da ohranimo pospešeno padanje krivulje navzdol in jo čim bolj pospešimo. "Če napovedi, ki so narejene na podlagi zadnjih petih, šestih dni, držijo, to še vedno pomeni, da bomo do oranžne faze čakali krepko v februar. Oranžna faza pa je tista, ko lahko začnemo v večini države odpravljati najbolj ostre ukrepe," je napovedal Janša. 

Vsekakor pa v tem trenutku ni v načrtu zaostrovanje ukrepov na meji. Ne nazadnje to ni smiselno, saj imajo države okoli nas boljšo epidemiološko sliko kot mi. Poleg tega so pogoji za vstop državo ostri, saj vstop brez opravljenega testa ni mogoč, poleg tega je bil skrajšan tudi seznam izjem. V primeru, da bi se situacija obrnila, pa bi se Slovenija lahko odločila poseči po strožjih kriterijih za vstop v državo. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • jakec1575 10:14 20.januar 2021.

    ta vlada hoce angleskis ev, da nas zapre do septembra. Zakaj pa vse , ki se vracajo iz GB ne zaprejo takojv 14 dnevno karanteno v kako šotorišče?