Slovenija
1338 ogledov

Tako bo policija ta vikend opravljala nadzor

Alojz Sladič Daniel Novakovič/STA
Ta konec tedna bodo policisti opravljali poostren nadzor po vsej državi.

Na avtocestah in hitrih cestah bodo postavili posebne nadzorne točke, kjer bodo izvajali vse naloge, preverjali pa tudi namen potovanja in s tem upoštevanje odlokov o prepovedi prehajanja med občinami. 

Policisti dnevno beležijo veliko kršitev odlokov. Ob zaznanih kršitvah v večji meri opozarjajo, kar izkazuje tudi statistika, ki jo je predstavil vodja oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje iz Uprave uniformirane policije GPU Alojz Sladič. "Če policisti ocenijo, da opozorilo ne bo imelo učinka, pa izvedejo tudi represivne ukrepe s ciljem spoštovanja ukrepov. V največ primerih represivnih ukrepov gre za izrek globe z izdajo plačilnega naloga," je pojasnil. 

Covid-19, koronavirus, policija | Avtor: Epa Epa
Redno preverjajo prijave kršitev lokalih, ki v tem času sploh ne bi smeli obratovati. Praviloma se gostje v lokalu poskušajo potuhniti. Nedavno so na območju Ljubljane v skladišču gostinskega lokala našli 13 oseb. V konkretnem primeru je šlo za več kršitev, tako zaradi nenošenja maske, zaradi prehajanja meja med občinami in tudi nedostojnega vedenja do policistov.

Podoben primer so obravnavali tudi pri gostincu izven Ljubljane, ki je omogočil praznovanje družbi domnevno 25 oseb. Ob prihodu policistov je bilo na kraju še devet oseb. Policisti so v objektu našli obložene mize, pa tudi natakar si je "vestno zapisoval konzumirano hrano in pijačo". Policija je poslala prekrškovne predloge tudi na davčni in tržni inšpektorat. 

Odmeven je bil tudi primer iz središča Ljubljane, ko sta dve osebi neupravičeno slikovno snemali osebo, o čemer po besedah Sladiča policija še zbira dodatna obvestila. Ker eden od kršiteljev ni uporabljal zaščitne maske, zoper njega teče tudi prekrškovni postopek. Dodatno preverjajo tudi obstoj elementov nasilnega in drznega vedenja po zakonu o varstvu javnega reda in miru ter še prekršek prepovedi zbiranja po zakonu o nalezljivih boleznih. 

Policisti so v četrtek v Ljubljani opravljali poostren nadzor zaradi napovedni na spletu, da bo prišlo do neprijavljenega shoda, do katerega pa ni prišlo. Policisti so kljub temu obravnavali 11 kršitev, večinoma je šlo za nenošenje mask.

policija statistika | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

V novembru so v povprečju dnevno opravili več kot 2400 nadzorov različnih krajev glede upoštevanja določb vladnih odlokov. Nekatere nadzore so opravili na podlagi 852 prijav občanov. Sami so ugotovili 6300 kršitev, samo v zadnjem tednu skoraj 2000. Skupaj so samo v novembru izrekli 3647 opozoril in izdali 2663 plačilnih nalogov. V večini primerov gre za kršitve glede prehajanja med občinami kot tudi za nenošenje mask. 

Policisti pogosteje izvajajo nadzora na igriščih, v parkih, na zbirališčih, ki so tudi sicer bolj priljubljena, in tam zaznavajo več kršitev. 

V 109 primerih so o kršitvah obvestili zdravstveni inšpektorat, ker je šlo za ostale kršitve, ki niso v pristojnosti policije. 

policija statistika | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Največ kršitev zabeležijo v času vikenda. "Pričakovali bi, da bo kršitev odlokov v upadu, a se bistveno ne spreminja," je dejal Sladič. 

V novembru so obravnavali tudi 31 kršitev, ker oseba na zahtevo policistov ni prenehala s prekrškom. Globa za takšen prekršek znaša 333 evrov. 

policija statistika | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Od marca do včeraj so prejeli nekaj več kot 4000 prijav kršitev s strani občanov. Sami so odkrili več kot 16.000 kršitev odlok, izrekli skoraj 11.000 opozoril. Uvedli so 136 prekrškovnih postopkov po zakonu o varstvu javnega reda in miru ter zdravstvenem inšpektoratu odstopili skoraj 8000 predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov. 

Od 1. novembra so policisti izdali 5742 potrdil o napotitvi oseb v karanteno na domu, od tega je bilo 860 oseb mladoletnih. 

policija statistika | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • jezero 07:00 28.november 2020.

    Oblast hoče ljudi-Slovence- pokoriti. Morda je pa prav zato prava kovid katastrofa.

  • Avatar praufo
    praufo 18:14 27.november 2020.

    ja super ... proračun prazen , malha prazna, dejmo pobrat našim državljanom ... ko sem bral tale članek , kjer so navedene številke, mi preprosto ni jasno, kako boste to izpeljali ... no sej policajev ne manjka, furajo so po ...prikaži več ulicah , mimo štacun ... ne vem kdo bo plačal bencin ... še bolj mi pa ni jasno, zakaj jamrate, da jih manjka ... po moji logiki , jih je občutno preveč, zadnje čase še nisem vidu tolk policije na cest, mislm kr furajo se skoz, vsake pol ure spet eden