Slovenija
5010 ogledov

Vlada obljublja: Upokojencem bo podražitve plačala država

upokojenci Saša Despot
Koalicijske stranke so predstavile rešitev za financiranje dviga oskrbnin v domovih za starejše.

Po tem, ko je bil prejšnji mesec sklenjen dogovor za dvig plač zaposlenim v domovih za starejše in drugih oblikah institucionalnega varstva, je sledila napoved dviga oskrbnin v domovih za starejše. Eva Irgl, SDS, je poudarila, da so večkrat opozarjali na nujnost dviga plač, zdaj pa so našli rešitev tudi za problem dviga oskrbnin. "Danes vam sporočamo, da bomo iz proračuna krili oziroma financirali delež povišane oskrbnine za obdobje od 1. decembra 2021 do 31. decembra 2022 v višini 16 milijonov evrov, kolikor znaša ta dvig. To bomo reševali v prehodnih določbah zakona o dolgotrajni oskrbi, amandma je že bil vložen," je pojasnila Irglova. 

Jožef Horvat iz koalicijske NSi je dejal, da je: "Slovenija dovolj bogata, da lahko iz proračuna pokrije teh 16 milijonov evrov". V letošnji proračun je Slovenija po njegovih besedah že dobila na področju dohodninskih prihodkov več kot 63 milijonov več, kot je bilo predvideno v letnem načrtu, okoli 70 milijonov evrov več od načrtovanega je tudi prihodkov iz naslova davka od dohodkov pravnih oseb. 

Denar, evro, štetje denarja Slovenija Kmalu višje plače za 35.000 zaposlenih

Sredstva za pokritje prej omenjenih 16 milijonov evrov bodo prišla iz podprograma zagotavljanja pravic in sistema dolgotrajne oskrbe. Od 1. januarja 2023 financiranje tega predvideva zakon o dolgotrajni oskrbi. 

"Veseli nas, da je vlada našla posluh za dvig plač zaposlenih in posledično znala prisluhniti oskrbovancem, da se dvig stroškov dela ne bo poznal na položnicah oskrbovancev," je dodala Mojca Žnidarič iz SMC.

Zadovoljstvo z odločitvijo je izrazil tudi Miha Kordiš iz stranke Levica. "V opoziciji in civilni družbi nam je uspelo z javnim pritiskom doseči, da se cene oskrbnin ne bodo dvignile. Koalicijska naveza je povedala, da so našli sredstva, kar počnejo z amandmajem zakona o dolgotrajni oskrbi. Vladno obljubo jemljemo zares in pričakujemo, da bo vlada ta sredstva zagotovila v sistemskih postavkah," je dejal Kordiš.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • pravičnik77 16:15 02.december 2021.

    a delavci dobimo kaj? spet prst u rit, pa tujo roko v denarnici

  • Donna_Montalvo 15:41 02.december 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Albatroz 13:17 02.december 2021.

    Razmetavanje državnega denarja ker so opokojenci lepo živeli v mladosti in juh ni skrbelo za starost morajo sedaj mladi plačevati za njih